|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
Anketler Burada anketleri bulabilirsiniz |
Anketimiz: Türkçemizi Koruyor muyuz? | |||
Türkçemizi korumalıyız. | 34 | 97,14% | |
Türkçemizi koruyupta napcaz! | 0 | 0% | |
Yorumsuz... | 1 | 2,86% | |
Katılımcı sayısı: 35. Sizin Bu Ankette Oy kullanma Yetkiniz Bulunmuyor |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
31.03.2009, 19:24 | #11 |
Usta Yiğido
seva Şuan
Son Aktivite: 31.08.2010 21:51
Tecrübe Puanı: 2174
|
Cevap: Türkçemizi Koruyor muyuz?
Türkçemizi korumalıyız.
Örnek önermeler Bu yazıda, (c) şıkkında belirtilen kulvarın bir savunucusu olarak, zaten üniversitelerimizin bir adım önünde giden toplumumuzun yorumuna sunmak üzere aşağıdaki seçilen bazı örnek önermeleri sıralıyorum. 1- 'Astronot' kelimesinin Türkçesi 'gökmen' olabilir mi? 2- 'Kemalizm' kuramı 'Atatürkçülük' olarak ya da kısa erimde 'sosyal demokrasi' kavramı ile eşitlenebilir mi? 3- 'Ekoloji' kelimesinin hem Türkçesi, hemde bilimsel açılımı 'çevrebilim' olabilir mi? 4- 'Masonluk' kelimesinin Türkçe karşılığı nedir? 'Kameriye' ve 'kamelya' kelimelerinin yazılım yanlışına gösterdiği tepki kadar, başka tür sorunlarla da ilgilenme nezaketi ve duyarlılığı gösteren 'sokaktaki' insanımızın; üniversitedeki akdemisyenlerimizi de bir parça aydınlatabilmeleri dileği ile, yukarıdaki dört konuyu ilgilerine sunmak istedim. Allah TDK'ya sabır versin. Dil bağnazlığını bırakıp, ecnebi kelimelerin, zaman içindeki serüvenlerini tamamlatmaya yönelterek, kelimelerin anlamsal karşılıklarının bulunabileceği ortamı ve dilin dinamik yapısı içinde konaklama sürecini geçici veya kalıcı yaratmak; kelimelerin ruh eşlerini bulduracak 'döngüsel akış' için gereklidir. Her türlü muhafazakâr ve aşırı korumacı yaklaşımların neden olduğu, bilim ve dil arasındaki karşılıklı etkileşime yönelik olumsuz etkileri önlemek gerekir. Okunuşunu ve yazımını Türkçeye uyumlaştırmak şartıyla, bazı özel kelimelerin Türkçeye olduğu gibi aktarılması diller arası evrensel etkileşime büyük fırsatlar yaratır. Dilimizin ve 'bilimin', dinamik ve süreç içinde gelişen canlı bir varlık olduğunu unutur gibiyiz...
10.10.2009, 15:06 | #12 |
Usta Yiğido
qio Şuan
Son Aktivite: 02.04.2012 23:41
Tecrübe Puanı: 971
|
Cevap: Türkçemizi Koruyor muyuz?
Yol demek varken neden şeriat dimi zeki Seva
Neden türkçe varken öteki !
|