|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
Anketler Burada anketleri bulabilirsiniz |
Anketimiz: TÜRKÇEmiz nereye gidiyor? | |||
Görsel ve yazılı medyadaki duyarsızlık | 52 | 22,13% | |
Eğitim kurumlarının gerekli TÜRKÇE eğitimi verememesi | 27 | 11,49% | |
İçimizde herzaman varolan Avrupa sempatisi | 102 | 43,40% | |
İlerleyen Teknolojide yerini alamayan TÜRKİYE ve dolayısıyla TÜRKÇEmizin kısır kalması | 26 | 11,06% | |
Diğer bir neden | 28 | 11,91% | |
Katılımcı sayısı: 235. Sizin Bu Ankette Oy kullanma Yetkiniz Bulunmuyor |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
26.11.2008, 16:20 | #61 | |
Usta Yiğido
LaEdri Şuan
Tecrübe Puanı: 1290
|
Cevap: --->: Cevap: TÜRKÇEmiz nereye gidiyor?
Alıntı:
01.12.2008, 14:24 | #62 |
Yiğido
Kadirhan Şuan
Son Aktivite: 07.06.2010 14:40
Tecrübe Puanı: 712
|
Cevap: TÜRKÇEmiz nereye gidiyor?
Sorunun ana kaynağı bence eğitim sistemimiz.Güzel Türkçemize yeterince önem verilmiyor.Yazma konusunda bir sorun yok ama çocuklara uygulama olarak Türkçenin güzelliğini, önemini öğretemiyoruz.Ben bir Türkçe Öğretmeni adayı olarak korkuyorum.Öğrencilerime Türkçe'yi nasıl sevdirebilirim diye.Benim arkadaşlarımdan bazıları 10 yaşında Türkçeyi öğrenmişler ve bu insanlar Türkçe Öğretmenliği bölümünde okudukları halde Türkçe'yi sevmiyorlar.Böyle eğitimciler olduktan sonra güzel Türkçem yozlaşmaya mahkumdur !!!
bunun önüne geçmenin tek yolu EĞİTİM....
02.01.2009, 00:41 | #63 |
Usta Yiğido
Sabiha Serin Şuan
Son Aktivite: 21.05.2014 19:16
Tecrübe Puanı: 823
|
TÜRKÇEMİZ NEREYE GİDİYOR
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...] köşe yazım
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...] TÜRKÇEMİZ NEREYE GİDİYOR Türkçemiz nereye gidiyor dedim. Çünkü nereye gittiğini ben anlayamıyorum, bu sorunun cevabını bilen varsa söylesin. Neler oluyor Ülkemize? Neler oluyor Türkçemize? Neler oluyor neler? Şimdi hemen yeni kuşaklar eleştirilecek değil mi? Hayır efendim acele etmeyiniz. Henüz yeni kuşaklara gelene kadar Türkçemize zarar veren kimler yok ki. Birkaç diploma aldım, unvan sahibiyim diye büyük salonlarda güya konferans vereceğim diye yüzlerce insana hitap eden sözüm ona çok aydınım diye havalara giren büyüklerimizi mi? yoksa yine her kademedeki eğitimcilerimizden bazılarının öğrencilerine ders anlatırken Türkçeyi iyi kullanmadıklarını mı? Güya devletin resmi televizyonu diye ciddi görünüm sergileyen ve hatta diğer özel televizyonlardaki haber spikerlerini mi , röportaj yapan sunucu ve davet edilen konukları mı,program yapımcılarından tutunda reklâmlara kadar, yerli ve yabancı dizilerdeki seslendirmeleri mi örnek versem acaba?. Öyle bir hale geldik ki görsel ve yazılı basın da dahil olmak üzere gün geçtikçe güzel Türkçemiz yavaş yavaş yok olmak üzeredir, ne acı değimli, çok yazık çok. Bu güzel Ülkemizde bu yanlış gidişe dur diyecek hiç mi sahip yok! Cumhuriyet’imizin kurucusu Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk: “ Türk milletinin dili Türkçedir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve dilini yükseltmek için çalışır. Türk dili Türk milleti için kutsal bir hazinedir “ demiştir Yine bir sözünde ise : “ Ülkesini yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır” demiştir. Bilhassa son yıllarda Ülkemizde Türkçeye verilen zararlar Atatürk’ün kemiklerini sızlatmaktadır. Toplum olarak dilimizi doğru konuşup doğru kullanıp yeni kuşaklara iyi örnek olmadığımız sürece, sözüm ona modernlik adı altında batıya özenip, kendimize örnek aldığımız, yabancı kelimelerle dolu mağaza, market zincirleri açtığımız sürece daha da kötü günler bizleri bekliyor diye düşünüyorum. Nerede alış veriş yapsak yerli değil yabancı müzik dinliyoruz. Canım bu kadar da olmaz ki! Bizim müziklerimize ne oldu neden bu kadar özenti neden? Sonra da çocuklarımız msn de dahi saçma sapan konuşuyorlar diye çığlık atıyoruz. İlkönce kendimize bakalım değimli ama… Çocuklar fotokopi makinesi gibidir, ne görürse ve duyarsa onu uygular… İşte sizlere bazı gençlerimizin msn konuşmalarından birkaç örnekler. ( Ne acı değil mi) msn ye yazdığı cümle söylemek istediği cümle ….. merba………………….. merhaba …. nassin …………………. nasılsın ….. ban iyyiyem,san………. ben iyiyim,sen ….. narde okuyossuan……… nerede okuyorsun ……kiç ünversitesia ……… koç üniversitesi ……kendine çok iyi bakıyosun tımam maa… kendine çok iyi bak ……sen şeakear misin nan …. sen şekermisin lan ……yuh yavvv ay cittan yaanee nen şeakearsin nan….ay sen şekersin lan ……ban de çık mikarna yidm pehhh…bende çok makarna yedim …….hedi nan gudddd by.by.gşsrözzz… haydi lan hoşça kal görüşürüz Bunlar gibi daha çok örnekler verebiliriz. Şimdi bu konuşmada kim bay kim bayan ne anladık dersiniz. İşte ne yazık ki bazı gençlerimiz hatta büyüklerimizde diyebilirim Türkçe’yi msn de böyle kullanıyorlar. Uzun söze gerek yok bence. En kısa zamanda Türkçemizi daha fazla hasar görmeden kurtarmalıyız ama nasıl? Elbette hepimiz kollarımızı sıvayacağız ve ilkönce kendimiz iyi örnek olup sonra da toplumdaki Türkçemizi zedeleyenler ile duyarlı yüreğimizle acilen mücadele edeceğiz. Aksi halde; torunlarımız da Türkçeyi tam algılayamadan batının kuklası olup, sözüm ona modernlik adı altında kendi öz vatanını, toprağını ve Türk kültürünü, Türk dilini anlayıp özümsemeden batının o acımasız kucağına düşecektir. Saygılarımla SABİHA SERİN Şair Araştırmacı Yazar SİVAS |
02.01.2009, 00:50 | #64 |
Usta Yiğido
Abdurrahman 58 Şuan
Son Aktivite: 17.06.2016 18:24
Tecrübe Puanı: 1105
|
Cevap: TÜRKÇEMİZ NEREYE GİDİYOR
Bu sorunun cevabını verebilecek birisi varmı acaba???
Ayrıca,süper bir yazı tebrik ederim.
03.01.2009, 18:16 | #65 |
Usta Yiğido
WåñTêd_øØ7 Şuan
Tournaments Won: 2Üyelik Tarihi: 05.02.2008
Tecrübe Puanı: 764
|
cok eksıgımız var turk mılletı olarak gerek yazdıgımız harfler gerek kelımeler gerek baska seyler suan yazdıgım seyler bıle sanal ortamda kullanılan dıl asırı abartanlar var k yerıne q kullananlar cook va böle baska bı sorun ıse ıngılızce her alanda dılımıze gırdı en cok ta bılgısayarın dılı olarak ram,driver,scan vb bırcok sey bence bu konuda her turke dusen gorevler var bunları yapmamız lazım :(:( içimizdekı su batı sevgısını ozentılıgı sokup atmamız lazım onların bıze yapmadıgı kotuluk kalmamıs yapmayada devam edıyorlar bızı kendı benlıgımızden uzaklastırmaya calısıyorlar :(
03.01.2009, 19:01 | #66 |
Tecrübeli Yiğido
çılgın_türk Şuan
Son Aktivite: 08.04.2012 19:32
Tecrübe Puanı: 663
|
türkçemiz globalleşiyor ellehamki ....... ..
27.10.2009, 17:13 | #67 |
Usta Yiğido
Dilsad Hatun Şuan
Son Aktivite: 29.10.2010 21:09
Tecrübe Puanı: 1093
|
27.10.2009, 18:13 | #68 |
Usta Yiğido
Dilsad Hatun Şuan
Son Aktivite: 29.10.2010 21:09
Tecrübe Puanı: 1093
|
30.10.2009, 04:57 | #69 |
Usta Yiğido
seva Şuan
Son Aktivite: 31.08.2010 21:51
Tecrübe Puanı: 2181
|
Türkçe,mi doğru kullanmaya özen gösteriyorum....
30.10.2009, 11:13 | #70 |
Usta Yiğido
LaEdri Şuan
Tecrübe Puanı: 1290
|
Bir gün hiç unutmam; iki tane liseli bayan eve gitmek için ayrılıyorlar,vedalaşıyorlar.Kı zın birinin elinde "Bye Bye Türkçe" kitabı var.Aralarında şu konuşma geçiyor:
-Dediğim şeyi unutma,tamam mı? -OK -Ben sana akşam yine mesaj atarım,tamam? -OK Yahu Allah aşkına "ok" ne? Ne demek, meali nedir?Bu nasıl bir Türkçe? Evet,aynen böyle, gençliğimiz eline bir "ok" aldı Türkçe'mizin orasına burasına acımasızca,futursuzca saplamaya başladı.
|