09.02.2013, 10:07 | #7381 | |||||||||
Usta Yiğido
sivaslınet Şuan
Son Aktivite: 02.03.2016 06:48
Tecrübe Puanı: 704
|
Cevap: Güzel Sözler
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
"Soy" deyiminin ırkla, türle, cinsle alakalı olduğunu anlamanız sevindirici. Soyu, ırkı, cinsi, türü öven her fikre karşıyım. Zira tür, ırk hakkında fikirler ırkçı ve şoven fikirlerdir. Hitler sonrası pek rağbet görmüyor. Kahkaha atıp, "komiksiniz" gibi polemiğe açık tartışmalara girmeyeceğim. Tahriklere kapalıyım. Burada değineceklerim sadece kavramların anlamı ve fikirler. Alıntı:
Önceki iletimde söyledim. Bilgi ve kültür insanı diğer sınıflardan farklılaştırmaz. Yani asil ve soylu yapmaz. Aksine herkesten mütevazi ve alçak gönüllü yapar. Nitekim entellektüel insanlar bilgili oldukları halde, bir şey bilmediklerini ifade ederler. Asilim ve soyluyum havalarına girmezler. Benim nazarımda da asaletlilik, asillik, soyluluk değil kültürlü olmak önemlidir. Asillik, asalet, soyluluk eşittir kültürlü olmak değildir. Alıntı:
Alıntı:
Asaletin birinci karşılığı soyluluk. Soy'un etimolojik kökeni ise tür, cins, ırk tır. Entellektüelliğin anlamı ise bilgi donanımlı insandır. Alıntı:
Herkes herkese "bilgi sahibi değilsiniz" diyebilir. Bunun hiç bir önemi yoktur. Kıyafet serbestisinde yine aynı fikirde(özgür olmalı) olduğumu söylemiş ancak yönetimin başka maksatlar için kullandığından belli bir süre ertelenmesi gerektiğini söylemiştim. Başkasının özgürlük sınırı hariç, her hangi bir özgürlüğe müdahaleyi kabullenemem. Konu dışı iletileri konuya dahil etmenin anlamı yok. Okunanı anlamak ta bir yetenektir. Alıntı:
Alıntı:
Benim tahsilim hiç kimseyi ilgilendirmez. Tahsilimin kendime yeteceğini umuyorum. Not: Hırslı tartışmalardan kaçınmışımdır. Bu tartışmada hırslı tavır sezdiğimden devam etmeyeceğim. Zira tecrübem polimiğe gideceğini söylüyor. Ama bu, zaman zaman ezber fikirlere kısa ve öz olarak müdahale etmeyeceğim anlamına da gelmez. İyi duygularımla..
09.02.2013, 11:14 | #7382 | |||||
Tecrübeli Yiğido
nene-hatun Şuan
Son Aktivite: 10.06.2013 11:16
Tecrübe Puanı: 476
|
Alıntı:
Alıntı:
" Soy" deyiminin ırkla, türle, cinsle alakalı olduğunu anlamanız sevindirici." Böyle bir cümle kurmanız hem komik bir o kadar iftira kokuyor. Alıntı:
Asaletin anlamı soyluluktur ama o soyluluğun içeriği zenginlik şan şöhret değildir. Entellektüelliğin bilgi ve kültür birikimi olmadığını iddia eden mi oldu.? Ortaçağda bilgi edinmek o çağın gereklerine göre yapılıyorsa öyle yapılıyordur bu çağda da nasıl eğitim alınması gerekiyorsa öyle yapılıyor. Dediğim gibi eğitimli bir ailenin çocuğu anne babasının bu konudaki eksiklerini kendi aldığı eğitimle tamamlar ve gelişir. Farklı bir şey söylenmiyor.Hikayelerle eğtim olmalıdır diye bir iddiamda olmadı. Ayrıca bu durumun üstünlük yarattığını iddia eden de yok. Ama fark yarattığı ortada cahille kültürlü insan bir değildir. Kendisine kattığı değerler açısından. Alıntı:
Alıntı:
Tahsil yarışına başlamak ne demek bunlar basit lise edebiyat bilgileridir. Eğer liseyi bitirmiş iseniz bunları bilmiyor olmanız şaşırtıcı. O nedenle yazdım. Yoksa kimsenin tahsili beni ilgilendirmiyor. Merak etmeyin sizinle tartışmayı sürdürmek niyetinde değilim. Okuduklarını zerre kadar doğru anlamlandıramayan biriyle tartışmanın boş olduğu benim de tecrübelerimle sabit. Konuyu da daha fazla baltalamanın bir anlamı yok. Mevlana dan güzel bir beyitle bitireyim en iyisi. cahilin sohbetini yere çal çengelini alimlerin eteğine as
09.02.2013, 11:34 | #7383 |
Usta Yiğido
sivaslınet Şuan
Son Aktivite: 02.03.2016 06:48
Tecrübe Puanı: 704
|
Bildiklerimden ve aşağıdaki alıntılardan "huy"(ahlak, kültür, bilgi birikim) vurgusunu "soy" vurgusuna neden tercih ettiğimi anlamalarını okuyuculara bırakıyorum.
Etimolojik(bilgi ve kavram bilimi) sözlükten alıntı: Soy: Bir kişinin atalar zinciri, ecdat ve evlat silsilesi, şecere. Bir Alıntı: Kan bağı ile birbirine bağlı olanlar, aynı atadan gelenler topluluğu. Bugünkü konuşma dilimizde soy deyimi yerine “ırk” kelimesi de kullanılmakta ise de, ırk kavramı daha kapsamlıdır ve soyu da içerisine alır. Aynı soydan gelen kişilerde bilhassa fiziki Özellikler açısından ve bazı ruhi özellikler yönünden benzerlikler görülür. Soy bağı anaya veya babaya göre, yahut da hem anaya hem de babaya göre olabilir. Anaya göre ise, çocuk kadının ailesine aittir ve erkek bağımlı durumdadır, babaya göre ise, çocuk erkeğin ailesine aittir ve kadın bağımlı durumdadır. Soy bağını anneye göre belirleyen toplumlar tarih boyunca oldukça az görülmüştür. Soy bağının babaya göre belirlenme durumu çok daha yaygındır. Günümüzde de modern toplumlarda soy bağı babaya göre oluşmakla ve çocuklar babanın soyadını taşımaktadırlar. Diğer bir alıntı: Dirimbilimsel özellikleri kuşaktan kuşağa değişmeyen kandaş birey topluluğu, °ırk. Türk soyu. Cermen soyu. Bir atadan gelen kimselerin topluluğu, °sülale, °ecdat. İyi ve üstün nitelikleri bulunan. Hükümdar soyu. Bu soydan şimdiye kadar öyle adam çıkmadı. Onların soyu bir iki kuşak sonra köye sığmayacak. Cins, tür, çeşit. Not: Sitelere erişmek için cümleler arama motorlarında arattırılabilir.
10.02.2013, 08:29 | #7384 |
Tecrübeli Yiğido
nene-hatun Şuan
|
Bunları yazmanızn anlamı ne ki ? İşin başından beri soyun ne olduğunu söylemişim analar babalar dedeler yani atalar vecet.
İlk iletimde soyun anlamını diye başlamışım analar babalar dedeler tarafından iyi yetiştirilmek. Asaletin soyda olmasının anlamı diye yazmam gerekirken eksik bir cümle yazmışım farketmeden .Ama cümlenin gidişinden böyle olmadığı zaten anlaşılıyor.Keza devamındaki iletilerimde Normal bir zeka düzeyine sahip olanlar bunu anlar. Anlamamanız sizin sorununuz
Hattı müdafaa yoktur Sathı müdafaa vardır O satıh bütün vatandır Konu nene-hatun tarafından (10.02.2013 Saat 08:42 ) değiştirilmiştir.. |
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 4 Kullanıcı nene-hatun'e Teşekkür Ediyor... |
10.02.2013, 09:56 | #7385 |
Tecrübeli Yiğido
nene-hatun Şuan
|
Herkes,gönlünce bir yol arıyor kendine..
Kimi arayışı sürdürmekte,kimi bulduğundan emin.. Ama bir gün,bir ses haykıracak göklerden: “Herkesin yolu kendine varır,arama başka yerde!” Ömer Hayyam
14.02.2013, 17:34 | #7386 |
Yiğido
YAĞIZCAN Şuan
Son Aktivite: 21.10.2014 23:58
Tecrübe Puanı: 446
|
Gerek yok her sözü laf ile beyana.
Bir bakış bin söz eder bakıştan anlayana!... (Hz.Mevlana)
25.05.2013, 10:28 | #7387 |
Moderator
Arif Coşkun Şuan
Son Aktivite: 10.05.2016 19:12
Tecrübe Puanı: 10
|
Her şey üstünde düşünmeye alıştırın kendinizi; ama gerçekte olduğu gibi düşünün, söylendiği gibi değil...
Bernard Shaw
30.08.2013, 02:30 | #7388 |
Tecrübeli Yiğido
Sılam_58 Şuan
Son Aktivite: 19.04.2015 01:03
Tecrübe Puanı: 575
|
|
Konuyu Toplam 6 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 6 Misafir) | |
|
|