|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
Menkıbeler & Dini Hikayeler (Menkıbeler & Dini hikayeler burada) |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
05.12.2010, 23:25 | #1 |
Usta Yiğido
mansur58 Şuan
Son Aktivite: 29.07.2014 06:38
Tecrübe Puanı: 664
|
Eğri minare
EGRİ MİNARE
Süleymaniye Camiinin inşası tamamlanmış, ibadete açılacağı gün ilan edilmişti O gün gelince istanbul´un her yanından insanlar bu eşsiz eserin açılışında bulunmak için şehrin bu noktasına akın etmişti Herkes hayranlıkla bu Türk mucizesini seyrediyordu Fakat bunlar arasında bulunan bir çocuk, ´Aaa şu minareye bakın nasıl eğri!´ diye bağırıyordu Herkes de bakıyordu ama bir eğrilik görmüyordu Çocuğun minarelerden biri için eğri dediği Mimar Sinan´a kadar ulaştı Koca mimar hemen çocuğun yanına geldi ve ona, ´Yavrum hangi minare eğri göster bana´ dedi Çocuk da ´İşte şu´ diye minarelerden birini gösterdi Mimar Sinan hemen adamlarını topladı Uzun halatları biribirine ekletip minareye bağlattı ´Çekin yukarı doğru!´ diye çektirmeye başladı Çocuğa da, ´Oğlum, bak bu minareyi doğrultturuyorum, sen dikkat et, dosdoğru olunca haber ver´ dedi Adamlar gerçekten düzeltiyormuş gibi çekiyorlardı Çocuk bir süre sonra, ´Tamam, minare doğruldu´ diye bağırdı İşçiler çekme işini bırakıp halatları çözdüler Başından beri olaya tanık olan Sinan´ın ustalarından biri herkesin kafasını kurcalayan soruyu Mimar Sinan´a yöneltti: - Ulu mimarbaşımız, sen herkesten iyi biliyorsun ki, minarede eğrilik falan yok O halde niçin düzeltmeye kalkıştın? Mimar Sinan´ın cevabı inceliğin, anlayışın, hoşgörünün simgesi idi: - Ben bilmez miyim minarede eğrilik olmadığını Ama çocuğun kafasındaki ´minare eğri´ intibaını da öyle bırakamazdım Bu yönteme başvurdum ki çocuğun kafasındaki ´eğri´ kanaati silinsin Yoksa her yerde çocuk aklıyla minarenin eğri olduğunu söyler, sonra gerçekten eğri olduğu şeklinde bir inanç yayılırdı! Cocuklarımızın kafalarindaki bir yığınn egrileri, mubarek merhum Mimar Sinan´in bu enfes davranışını örnek alarak dogrultabiliriz. Kalın sağlıcakla
06.12.2010, 02:31 | #2 |
Navigator
Kardelencicegi Şuan
Tecrübe Puanı: 5462
|
Cevap: Eğri minare
Emeginize saglik, Paylasim icin sonsuz tsk ederim.
Fikir & düsüncelerin dogru olmasi temennisiyle. [Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...]
|
|