|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
Serbest Kürsü Serbest Konular |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
24.01.2011, 16:22 | #1 |
Usta Yiğido
!~+4upn| q!y4rI Şuan
Son Aktivite: 22.01.2014 22:39
Tecrübe Puanı: 664
|
Sivas'ın Üst Kısmı ( Gölova Suşehri Akıncılar Koyulhisar ) Horon Oynuyor ?
Selamun Aleyküm arkadaşlar. Ben Suşehri/Akıncılar Ballıdere(Ağıl)Köyü'ndenim. Bizde yani ; Koyulhisar Gölova Suşehri Akıncılar' kemençe davul zurna var. Nurettin Bay , Sabit Münüklü Mustafa Küçük Şinasi Yıldız Engin Bay Engin Ayar gibi sanatçılarımız var, onların horonlarında da duyuyoruz 'Ne güzel horon oynar horonun Suşehri, Gölova, Koyulhisar güzelleri yiğitleri .. Gibi. Bizim o yörenin çok insanıyla konustum bu konular, hepsi horon oynuyoruz biz dediler, Aşağı kısımdaki Zara İmranlı Gürün vs. Sordum horon oynadığımızı bilmiyorlar. Aşağı taraf özellikle Gürün kürtler & doğulular gibi oynuyorlar, Dersim Malatya kesimini kültüründen etkilendiklerini düşünüyorum. Sivas'ın yukarı kısmının Sivas ile pek alakalı olmadığını düşünüyorum ama Sivaslı olmaktan da şeref duyuyorum .
Görüşleriniz nedir ?
24.01.2011, 16:32 | #2 |
Navigator
_DuMaN_58 Şuan
Son Aktivite: 04.02.2016 21:29
Tournaments Won: 3Üyelik Tarihi: 20.08.2006
Tecrübe Puanı: 10
|
Cevap: Sivas'ın Üst Kısmı ( Gölova Suşehri Akıncılar Koyulhisar ) Horon Oynuyor ?
Kültür farklılığı... Yani her yörenin kendine göre gelenekleri var tabi. Normal bence yukarısı ile aşağının arasında geçenler.
|
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar _DuMaN_58'e Teşekkür Ediyor... |
22.01.2013, 22:55 | #3 |
Yeni Yiğido
Kemençem Şuan
Son Aktivite: 06.02.2013 02:15
Tecrübe Puanı: 0
|
Cevap: Sivas'ın Üst Kısmı ( Gölova Suşehri Akıncılar Koyulhisar ) Horon Oynuyor ?
Biz İç doğu Karadenizde olduğumuzdan kültürümüz Karadeniz kültürüdür.Sahil ilçelerinin rum asıllı insanlardan etkilenmesine rağmen Karadeniz dağlarının güneyindeki ilçeler daha çok korumuştur Türk kültürünü.
Bizde kemençe, tulum, zurna Horon enstrümanıdır.Ama tulum çalanlar yok oldu.Şimdide kemençeciler yok oluyor. Suşehri Akıncılarda genelde Alevi köylerinde kemençe yapılır ve sanatçılık yapılırdı.Aziz, Leylek, Şener, Hudüğ gibi köylerden pek çok kemençeci ve kemençe yapan insan çıkmıştır.Tulum eskiden çok çalınırmış horanlarda.Kayıp olan amcamız tulumcuymuş mesela.Ama bugün kısıtlı bir bölgede kaldı. Osmanlı sanırım tulumu yasaklatmış o dönem tulum çalan lazların ve hemşin ermenilerinin hrisitiyan olması nedeniyle ve sadece o kesimle özdeşleşti tulum malesef. Sivasa kar yağar bizim oraya yağmur yağar.Giresunla sınır benim köyüm, giresun merkezle aramızda 2 ilçe var. Ayrıca sıksarayı, dik gayda, düz gayda, alaşağı, güzeller gibi birsürü horonumuz var. Buarada horonun gerçek ismi HORANDIR.Bizim büyüklerimiz horan der.Sahil ilçeleri de eskiden horan dediği halde bugün horon demektedirler.Biz horan deriz. Bende ezbiderliyim ama ezbiderde laz diki denilen horona bizim köy SIKSARA der bu arada, ilginçtir. |
Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
|
|