Alıntı:
ceylankimya Nickli Üyeden Al?nt?
Ya abircan abi dediğin olaylardan az çok bilgim var ama işin açıkçası "Alevi" diye nitelendirilen kesim nedir önmeli olan bu?
birincisi Müslümanız diyorlar ama namaz,oruç,Hacc...vb konularda İslam 'la hiç uyuşmayan sözde ibadet şekilleri var...
ikincisi Müslümanız diyorlar ama ağızdan ağıza dolaşan "Hz. Ali Efendimiz" 'in Halife sıfatında olmadığı onun yerine (veya ilk Halife olması gerektiği) "Peygamber" gibi sıfatlara bürümeleri...
Şimdi soruyorum bunun neresinde "MÜSLÜMAN"lık?
|
o inanların sorunu, aleviyi sen sünni olarak tanımlayamazsın alevi kendini tanımlar, ben nasıl seni tanımlayamıyorsam sende beni tanımlayamazsın seni en iyi sen anlatırsın beni ben, ama illa sizinkiler siz müslümansınız , müslümanda bu bu şu şudur deyip kalıbı belirliyor, bırakmıyorki alevi kendini tanımlasın, anadolu aleviliği kendine özgüdür, ne irana benzer, ne özbeğe, ne azeriye, ne pakistanlı müslümana, ne kosovalı müslümana, nede suudi müslümana, nede ıraklı sünniyi ve ya şiaya, anadolu alevliği kendine özgü bir anlayış, felsefe, yaşam biçimi ve inanıştır, bunu senin bakış açın veya inanç anlayışınla kabul edemeyiz, veya başka birinin , bunun tek tarifi yok, nasıl müslümanın tek tarifi ve tek yaşam biçimi yoksa aleviliğinde yok, tokatlıyla sivaslı alevisi farklıdır, balıkesir tahtacısıyla antalya adana türkmen alevisi farklıdır
aleviliğin içindeki müslümanlığın varolup olmadığını onu ancak aleviler belirler, varsa içinde var der yoksa yok der veya burası benim anladığım müslümanlık der, kimse islamı ve müslümanlığı kendi inanç anlayışına göre tekeline alamaz, kriterler kıstaslar koyamaz, allah ile kul arasındaki bağın sırrını kimse bilemez bu sakalla, türbanla, hac ile, oruç ile, 5 veya 3 vakit namazla bağlanabilecek, bir bağ değildir o allah ile kul arasındaki sırdadır .