|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
Sivaslı Önemli Şahsiyetler Sivaslı Önemli Şahsiyetler |
![]() |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
![]() |
#1 |
Yiğido
![]() ![]() Güner Şuan
![]() Son Aktivite: 23.06.2013 21:50
Tecrübe Puanı: 738
![]() ![]() |
![]() Muzaffer SARISÖZEN (1899-1967)
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...] Muzaffer Sarısözen 1899 yılında Sivas’ın Camii Kebir (Ulu Camii) mahallesinde doğmuştur. Babası Sarı Müderris Hüseyin hüsnü Efendi, annesi Zeliha Hanımdır. Aile ismi “Sarıhatipzadeler” ya da halk arasında maruf olan şekliyle “saçlılar”dır. Sarısözen sanatçı bir ailenin beş erkek çocuğundan en küçüğüdür. Ağabeyleri; Rüştü Sarısözen, Sırrı Sarısözen, Fehri Sarısözen, Abdülkadir Sarısözen’dir.17.Yüzyılın divan şairlerinden meşhur müftü Numan Efendi de bu ailenin en büyüğüdür. İlköğretimini Sivas Sultanisinde (lisesi) tamamlayan Sarısözen Birinci dünya ve Kurtuluş Savaşlarını müteakip Öğretmen Yardımcılığı imtihanını vererek öğretmenlik görevine başlamış, müzik kabiliyetinin farkına varıldıktan sonra, sivas ili hesabına “İstanbul Belediye Konservaturarı”na gönderilmiştir. Muhtelif orta dereceli okullarda müzik öğretmenliği yapmış, ciddi bir batı müziği eğitimine imkan sağlamak için özel bir müzik okulu açmış, ancak çevrenin bütün takdir ve teşviklerine rağmen batı müziği öğrenmeye istekli gençler bulunamadığından okul kapatılmıştır. 5 kasım 1931 yılında A.Kutsi Tecer ile beraber “Sivas Halk Şairleri Bayramı”nı gerçekleştiren Sarısözen bütün hayatını Türk Halk Musikisinin temel yapı taşları olan türkü ve halk çalgılarını derlemeye vakfetmiş 1937-1953 yılları arasında 10.000 civarında türkü ve 10 kadar halk çalgısı eklemiştir. 1953 yılında İzmir, 1954 yılında İstanbul Radyosu “Yurttan sesler” topluluklarını kurmuştur. Radyodaki çalışmaları esnasında, halk müziği sanatçısı “Neriman Altındağ” ile evlenmiş, bu evlilikten “Melili” adında bir oğulları olmuştur. 1949-1950 yıllarında yine ilk defa onun gayretiyle “Halk Oyunları Topluluğu”muz Milletlerarası yarışmalara katılmış ve başarı kazanmıştır. Derleme ve icra çalışmalarının yanında yayın yapmayı da ihmal etmemiş, büyük bir heyecanla kaleme aldığı makaleleri muhtelif dergilerde yayınlamıştır. “Seçme Köy Türküleri”, “Yurttan Sesler”, “Türk Halk Musikisi Usulleri” en önemli eserlerindendir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Serd@r Şuan
![]() Son Aktivite: 08.03.2023 15:27
Tecrübe Puanı: 920
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Aşağıdan Gelir Eli Develi
Aşağıdan gelir eli develi Devesinin boynu altun laleli Kız gelin olalı burnun havalı Ben seni kız iken seven oğlanım Konma bülbül konma ağaç dalına Seni de vururlar yarin yoluna Konma bülbül dalım yok benim Sineme saracak yarim yok benim Aşağıdan gelir hozalı gelin Topla fistanını toz olur gelin Kaldırsa peçesin görsem yüzünü Eller arif olmuş söz olur gelin Konma bülbül konma ağaç dalına Seni de vururlar yarin yoluna Konma bülbül dalım yok benim Sineme saracak yarim yok benim Güllüm seni alır alır kaçarım Karlı dağ ardına çadır açarım Kahve bulamazsam kenger içerim Elbet ben de bir güllümü beslerim Konma bülbül konma ağaç dalına Seni de vururlar yarin yoluna Konma bülbül dalım yok benim Sineme saracak yarim yok benim Muzaffer Sarısözen Zara
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Usta Yiğido
![]() Çekin Halay Dizilsin
Çekin halay dizilsin Ela gözler süzülsün Halaya girmeyenin Vurun boynu üzülsün Yörü aslanım yörü Yörü elmasım yörü Kalma yolundan geri Zehir olsa içerim Bade dolduktan geri Sabahtan bizim pınara İki gelin üç kız gelmiş Kuğul kuğul ötüşürler Cıvıl cıvıl söyleşirler Birisinin adı Fatma Benleri var çatma çatma Aman şafak erken atma Aman horoz erken ötme Bir yar elinden yandım bir yar elinden Bugün ben bir güzel gördüm Bakar cennet sarayından Kamaştı gözümün nuru Onun hüsn ü cemalından Bir yar elinden yandım bir yar elinden Salındı bahçeye girdi Çiçekler selama durdu Mor menevşe boyun eğdi Gül kızardı hicabından Bir yar elinden yandım bir yar elinden Keçi vurdum bayıra Kımır kımır yayıla Senden bana fayda yok Beni mevlam kayıra Gemideyim gemide Ayağım yemenide Alacaksan al beni Nişanlım var geride Gemici başı mısın Cevahir taşı mısın Sana bir nişan versem Koynunda taşır mısın Hey tavralı tavralı Paraları turalı Görmedim senin gibi Bu cihan kurulalı Muzaffer Sarısözen Sivas
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Usta Yiğido
![]() Eğmeler (Keklik İdim Vurdular)
Kekliğim vurdular (eğmeler) Kanadımı kırdılar (eğmeler) Ben bu elli değildim (eğmeler) Bana tuzak kurdular (eğmeler) Hu dedim keklik uçtu (eğmeler) Kühü dağları aşdı (eğmeler) İyiye tuzak kurdum (eğmeler) Geldi bir kötü düştü (eğmeler) Muzaffer Sarısözen Sivas
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Usta Yiğido
![]() Elifim Yar Beyim Yar
Elifim yar beyim yar Dilin dişin yeyim yar Gel otur yanıma Sana bir bir deyim yar Gel gel gel aman Haydi de yarim Makat dibi fırlan da gel Haydi de güzel yarim hopla da gel Saç bağın düşüvermiş topla da gel Şu dağların karı var Hep ellerin yari var yar Sen ağlama kömür gözlüm Ben ağlasam yeri var Gel gel gel aman Haydi de yarim Makat dibi fırlan da gel Haydi de güzel yarim hopla da gel Saç bağın düşüvermiş topla da gel Elifin hecesi var Gündüzün gecesi var Kahırlanma sevdiğim Bu işin nicesi var Gel gel gel aman Haydi de yarim Makat dibi fırlan da gel Haydi de güzel yarim hopla da gel Saç bağın düşüvermiş topla da gel Muzaffer Sarısözen Sivas
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Yiğido
![]() ![]() NAUGHTYBOY58 Şuan
![]() Son Aktivite: 08.06.2007 10:37
Tecrübe Puanı: 706
![]() |
![]() elinize sağlık arkadaşlar...teşekkürler
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LaEdri Şuan
![]() Üyelik Tarihi: 12.06.2006
Tecrübe Puanı: 1291
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() muzaffer sarısözen benim hemşehrim deyince insanın göğsü kabarıyor...her ne kadar o kim yahu diyen cahiller çıksa da...
![]() |
#8 |
Tecrübeli Yiğido
![]() ![]() ![]() tekniker58 Şuan
![]() Son Aktivite: 24.08.2014 18:40
Tecrübe Puanı: 691
![]() |
![]() MUZAFFER SARISÖZEN burdan rahmetle anıyoruz. dualarla
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |