|
|||||||
| SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
| Diğer Konular Diğer konular. Yukarıda bulamadığınız konular hakkında burada yazabilirsiniz. |

![]() |
|
|
Seçenekler | Arama | Stil |
|
|
#1 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ayparcam Şuan
Son Aktivite: 10.10.2011 14:00
Tecrübe Puanı: 721
![]() |
Doktora da günah vardır
Sual: Doktora günah olmaz diyorlar, doğru mu? CEVAP (Doktora günah olmaz) demek çok yanlıştır. Bir doktor, bir kadını muayene ederken ihtiyaçtan fazla yer açarsa, 5 dakikada muayene etmesi mümkün iken, daha fazla uzatırsa günah olur. Mecbur kalmadıkça, zaruret olmadıkça, kadın, erkek doktora muayene olmamalı, kadın doktora gitmelidir. Kadın doktor bulunmazsa ve hastalık tehlikeli veya çok ağrılı ise, (Zaruretler haramları mubah kılar) hükmüne uyularak nisaiye mütehassısı erkeğe de gidebilir. Bir hastanede, dahiliyeci olarak hem kadın hem de erkek varsa, hastaya tercih imkanı vermelidir. Mecburiyet olunca, erkek doktor, kadını muayene ederken, ihtiyaç miktarı kadar yer açmalıdır. İhtiyaçtan fazla açarsa günah olur. Mesela tansiyonunu ölçerken, bluz üzerinden de ölçme imkanı varsa, kolunu açması günah olur. Doktorun, ihtiyaçtan fazla muayene etmesi gibi, ihtiyaç miktarından fazla konuşması da uygun değildir. Müslüman doktor, her zaman ciddiyetini muhafaza etmeli, günah olacak iş ve hareketlerden sakınmalıdır! Tanıdık bir göz doktoru, (Bilgisayarla bakınca, bazı hastalıkları ve göz kusurlarını hemen anlıyoruz. Fakat hasta, “benimle fazla ilgilenmedi” demesin diye, birkaç defa aynı işlemi tekrarlıyoruz) dedi. Günah olmadığı için böyle istisnalar olabilir. Kadınların birbirlerine avret yeri, erkeğin erkeğe avret yeri gibidir. Erkek, erkeğin; kadın da, kadının göbek ile diz arasına bakamaz. Mesela üroloji doktoru, bir erkeğin belden aşağısını soyup bakamaz. Bir bez koyup eli ile kontrol eder. Göz ile de bakması gerekiyorsa, bezin bir kenarını ihtiyaç kadar açıp bakar. Kadın doktor da, bir kadını böyle bir bez örterek muayene eder. Kadın kadına zararı olmaz demek yanlıştır. Çünkü kadının da, zaruretsiz, başka bir kadının diz ile göbek arasına bakması haramdır. Gayrimüslim ve mürted kadınların, Müslüman kadınlarına bakması, yani Müslüman kadınların bunlara görünmeleri, yabancı erkeklere görünmeleri gibi olup, üç mezhepte de haramdır. Bunlar Müslüman kadınlarının bedenine bakamazlar. Sadece Hanbeli mezhebinde caizdir. Bunlara muayene olmak mecburiyetinde kalındığında, Hanbeli mezhebi taklit edilirse, yani (Hanbeli’ye uydum) denirse günahtan kurtulmuş olunur. Şifa için, özel kaplıcaya gidemeyen hasta da, umumi kaplıcaya gidince, avret yeri açık olan varsa, Hanbeli mezhebini taklit etmelidir. Sual: Bayan doktor varken, kadınların diş, göz, kulak burun boğaz, nisaiye gibi bölümlerde erkek doktora muayene olmalar caiz olur mu? Bir de, nisaiye uzman Hıristiyan kadın doktor varken, salih bir erkek doktora muayene olmak caiz midir? CEVAP S.Ebediyye’de (Kadınları, kadın doktora göstermeli. Kadın doktor bulunmazsa ve hastalık tehlikeli veya çok ağrılı ise, nisaiye [kadın hastalıkları] uzman olan erkeğe de göstermelidir) deniyor. Nisaiyede, erkek doktoru değil, kâfir de olsa kadın doktoru tercih etmelidir. Diğer hastalıklarda da, mecbur kalmadıkça erkek doktora gitmemelidir. Sual: Bir kadın, günah olur diye, erkek doktora gitmese, hastalığı ilerleyip ölse, günaha girmiş olur mu? CEVAP Bu hususta kitaplarımızdaki bilgiler şöyledir: İlaç kullanmayıp ölen, günaha girmez. Çünkü, ilacın faydası kesin değildir. (Redd-ül Muhtar) Yemeyip, içmeyip, açlıktan, susuzluktan ölen, günaha girer. Halbuki, ilaç almayıp ölen, günaha girmez. Fakat, faydası kesin olan ilaçları kullanmak farzdır. (S.Ebediyye) Etkisi kesin olan sebeplere yapışmak lazımdır; bu sebeplere yapışmayıp zarar görmek günah olur. (Hadika) Kadın doktor bulunmazsa, hastalık tehlikeli veya çok ağrılı ise, (Zaruretler haramları mubah kılar) hükmüne uyularak erkek jinekologa da gidilebilir. Sual: Çocuğu olmayan kadının, kadın doktora muayenesi caiz mi? CEVAP Evet. [Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...]
|
|
|
|
#2 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LaEdri Şuan
Tecrübe Puanı: 1331
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ben böyle bir şey düşünmüyorum bile...
bmlye bir şeyin günah olacağına ihtimal bile bile vermiyorum..ben bu vücüda hem manen hem madden iyi bakmakla yükümlüyüm..vesselam!!
|
|
|
#3 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() madımak_58 Şuan
Son Aktivite: 16.10.2012 13:47
Tecrübe Puanı: 758
![]() ![]() ![]() ![]() |
wallahi ben böyle saçma şey görmedim.tıpta ayıp,günah olmaz.cevaba bakarmısınız,kadın doktora gitmeyip hastalığının ilerleyip ölmesi günah değilmiş.herkes kafasına göre yorum yapmakta özgürde,bu kadarda olmaz...
|
|
|
|
#4 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() *AHISKALI* Şuan
Son Aktivite: 31.08.2024 04:39
Tecrübe Puanı: 726
![]() ![]() |
bana da biraz garip geldi bu yazı?????????????
![]() :co nfused:
|
|
|
#5 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() jacop162000 Şuan
Son Aktivite: 21.12.2015 09:20
Tecrübe Puanı: 715
![]() |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() seva Şuan
Son Aktivite: 31.08.2010 21:51
Tecrübe Puanı: 2222
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
es.a.bu husustaki kıyaslar böylece sahihtir ama şunu sormak durumundayım:tıp eğitiminde stajlar yoğun olarak pratiğe dayalı bir sistem mevcut malumunuz,mesela kadavra incelenirken ortam karma olmasa bile hüküm nedir...
|
|
|
#7 |
|
Alt Forum Yöneticisi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kronik Şuan
Son Aktivite: 14.12.2020 18:41
Tecrübe Puanı: 1408
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
aynen katılıyorum şimdi bu bir fetvamıdır ?
|
|
|
#8 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sibelYILMAZ Şuan
Son Aktivite: 05.09.2014 10:55
Tecrübe Puanı: 963
![]() ![]() ![]() |
Bir kadın, günah olur diye, erkek doktora gitmese, hastalığı ilerleyip ölse, günaha girmiş olur mu?
ARKADAŞLAR BİR YANLIŞ ANLAŞILMA OLMUŞ SANIRIM BENİM OKUDUĞUM CÜMLE YUKARDAKİ TAM TERSİ DEĞİL VE BUNLAR GAYETTE İNSANA SAYGI DUYULARAK YAPILMASI İSTENEN ŞEYLER TAM TERSİ DEĞİL YANİ, GERİLİKTE DEĞİL CAHİLLİKTE BENİM DÜŞÜNCEM BÖYLE........
|
|
|
#9 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ayparcam Şuan
Son Aktivite: 10.10.2011 14:00
Tecrübe Puanı: 721
![]() |
Kafasina gore yapiyor degilde dinimize uygun bir sekilde olmasi gerekenleri acikca soyluyor..
|
|
|
|
#10 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() madımak_58 Şuan
Son Aktivite: 16.10.2012 13:47
Tecrübe Puanı: 758
![]() ![]() ![]() ![]() |
kusura bakmayın ama bizim tek kitabımız var değil mi? Allah herkese akıl vermiş,okuduğunu anlama gücü vermiş.tabii herkesin anlama kapasitesi farklı.yada okuduğunu yorumlama.yahu kimsenin aklına ihtiyacımız yok bizim...
hele ki böyle önemli olan sağlık konusunda...
|
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
|
|