Forum - Ana Sayfa Takvim S?k Sorulan Sorular Arama

Zurück   Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar > DİN BÖLÜMÜ > Dini Bilgiler
SİTE ANA SAYFA Galeri Kayıt ol Yardım Ajanda Oyunlar Bugünki Mesajlar

Dini Bilgiler (Ayetler, Hadisler, Dualar ve Muhtelif konular)

Son 15 Mesaj : Atatürk'ün Çocukluğu'na Ait Hikayeler           »          Şehzade Osman           »          Hatıra defteri           »          Antilop İle Akrebin Dostluğu           »          Karagöz İle Hacivat Konuşmaları 2           »          Sitemizin Ozanları           »          SEVDİM İŞTE....           »          NEFRET ETTİM İŞTE!!!!!           »          AFORİZMALAR (SAÇMALAMLAR)-1           »          SEÇKİNLER/SEÇİLMİŞLER DÜNYASI           »          Hatalarımızdan Dersler Alabilmek Ümidiyle.           »          Araf Suresi 172-173. Ayetler.( Ben Sizin Rabbiniz Değil Miyim)           »          İnancımızı Kullananların Artık Tuzağına Düşmeyelim.           »          ULAŞ-Yapalı           »          TÜRKİYE TÜRKLERİNDİR PAYLAŞIMAZ

Seçenekler Arama Stil
Alt 24.08.2008, 01:23   #301
Esengül
Yasaklı
NO AVATAR

Esengül Şuan Esengül isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 03.09.2010 00:31

Tecrübe Puanı: 0 Esengül BU GIDISLE COK MESHUR OLACAK
Pfeil HZ. ALİ’NİN YAŞAMI

İlim şehri, Velayet ve imametin başı, keremler sahibi fütüvvet ehli Hz. İmam Ali, 598 yılında Mekke de doğdu.Annesi onu Kabe’de doğurmuştur. Bu tür doğum Esat kızı Fatma’nın sevgili oğlu İmam Ali’den başkasına nasip olmamıştır. Allah bu bebeğin anne ve babasını böyle bir doğum ile mükafatlandırmıştı. Asil kökü torunlarından oluşan iki dal olarak Ebu talip ve Fatıma’ya böyle bir keramet nasip olmuştu.

Fatıma bu çocuğa babasının adıyla aynı manayı taşıyan ismi “Haydar” ismi olsun dedi. Ebu talip isim seçmede daha başarılı idi. Oğlunu, soyu gibi asil bir doğumla dünyaya geldiği için yüksek bir makamda görüyordu. Onun ismi Ali’dir dedi.

Hayatı boyunca zehirli dalgalarla mücadele eden, en korkunç olayları göğüsleyip götüren; yaratılanların en temizi, peygamberlerin en yücesi ile adım adım birlikte yaşayan ve Allah’ın dünyalıların hidayeti için aziz elçisine verdiği ağır ve çetin görevin bir kısmını omuzlarında taşıyan bir adamın hayatı böylece başlamış oldu.

Hz. Ali, Hz. peygamberin (a.s.) amcasının oğludur. Hz. Resul-u Ekrem birbiri ardına babasını, annesini ve dedesi Abd-ül Muttalib’i kaybettiği için, çocukluk ve gençlik devrini amcası Ebu Talib’in evinde geçirmiştir. Bundan dolayı Hz. Resulullah hem amcası Ebu Talib’i ve hem de yengesi Hz. Fatıma’yı çok severdi.

Ebu Talib’in dört oğlu vardı. Bunların hepsi amcaoğlu olan Resulullah’ı çok severlerdi. Bilhassa en küçükleri olan, Hz. Ali ile Hz. Peygamber arasında büyük bir sevgi bağı vardı.

O tarihte Hz. Resulullah peygamberliğini ilan etmemişti. Lakin, bir çok zamanını ilim ve fazilet sahibi insanlar arasında geçirdiği için, onlardan pek çok şeyler öğreniyor ve bunu da Hz. Ali’ye öğretiyordu.

Hz. Ali’nin babası Ebu Talib ticaretle meşgul oluyordu. Böylece seneler geçmiş, Ebu Talib iyice yaşlanmıştı. O sıralarda Hicaz’da büyük bir kıtlık başlamıştı. Mekke’nin birçok tüccarları zor durumda kalmıştı. Bunların arasında, Ebu Talib’de vardı. O tarihte Hz. Peygamber (a.s.) yirmi beş yaşına girmişti ve Hz. Hatice ile evlenmişti. Hz. Hatice çok zengindi. Hz. Peygamber (a.s.) refaha kavuşunca yoksullaşan amcası Ebu Talib’in yükünü hafifletmek için Hz. Ali’yi yanına aldı.

Hz. Ali henüz on iki yaşlarındaydı. Son derece zeki ve ağırbaşlı idi. Aynı zamanda şekli ve şemali de gayet güzeldi. Kendi akranı olan çocuklarda bulunmayacak derecede kuvvete malikti. Hz. Peygamber; Hz. Ali’yi eve getirdiğinde Hz. Hatice son derece sevindi ve onu kendi evladından ayırmayacağına ahdetti. Dünyadan göçene kadarda bu ahdine sadık kaldı.

Hz. Ali ömrünün tamamını, kemal ve faziletin en büyük timsalini izleyerek geçirdi. Çocukluğunda fedakar bir akraba, gençliğinde vefalı bir arkadaştı. Daima Hz. Peygamber’i izledi. Onun konuşmalarına ve davranışlarına gönül vermişti. Bu dönemde ve ondan sonra, hayatının çeşitli aşamalarında her zaman ahlak ve davranışlarında kemalin, olgunluğun en son sınırına erişti. Ömrünün bir kısmı geride kalıp, yol göstericisi dünyadan göçüp gittikten sonra, Hz. Ali yaşamayı ve yaşamın koşullarını ondan en iyi öğrenen tek insan olarak hep onun yolunda yürümüş, ömrünün sonuna kadar en ufak bir sapma göstermeden devam etmiştir.

Hz. Muhammed, yüksek dağın göğsünde saklı mağarayı kendine ev edinmiş, Kureyş’in cahilliklerinden uzaklaşıyor, eşsiz ve tek olan Allah’a ibadet etmek için bu evine çekiliyordu. Hz. Ali doğduğu günden beri kendisi ile bir çatı altında yaşayan Hz. Muhammed’i bir gölge gibi takip etmişti. İslamiyet’in ilanından evvel yalnız en yakın bir hısım ve akraba olarak bağlı bulunduğu Resulullah efendimize, İslamiyet’in ilanından sonra onun ilahi vazifesine inanmış ve iman getirmiştir.

Ali, son derece zeki ve keskin bir anlayış kudretine malikti. Onun için derhal vaziyetini idrak etmiş; Hz. Peygambere mutlak surette bağlanmıştı. Hz. Ali bizzat şöyle söylüyor; “Bir gün, Resul-ü Ekrem’le beraber Kabe’ye gittik. Oradaki putları kırmaya karar vermiştik. Bunun üzerine benim kendi omuzlarına çıkmamı emretti. Onun emrini yerine getirdim. Omuzlarına binerek yükseldim. O putu ittim. Put yere yuvarlandı ve derhal parçalandı.”

Hz. Ali’nin ahlakının temizliği, mertliği ve fazileti ile asabı kiram arasından seçiliyordu. Hz. Ali küçük yaşından itibaren dinin ve aklın kabul etmediği her şeyden çekinmiş, bütün hayatında bir defa bile yalan söylememişti. Hiç kimsenin malına göz koymamış, hiç kimsenin emanetine ihanet etmemişti. Hatta Hz. Peygamber’in hicretinde başkaları tarafından kendisine verilen emanetleri, Hz. Ali’ye bırakmış, O’da emanetleri birere birer sahiplerine teslim etmişti.

Cömertlerin cömerdi olan Hz. Ali, yoksul bir hayat yaşadı. Asla dünya malına itibar etmedi. Yoksulluğuna rağmen bir ekmeği olsa onu yoksullarla paylaşırdı. Hz. Ali bütün hayatı boyunca hak ve adaletten ayrılmadı. O, alim, yazar, faziletli, dürüst, namuslu bir insandı.

İmam Ali’nin ömrü zalimler ve hilekarlarla uğraşmakla ve en sonunda kendini bu yolda, bu uğurda feda etmekle geçti. O Allah yolunda hiç ayrılmadı. Dört yıl dokuz ay yaşadığı halifelik döneminde, Beyt-ül mal denilen devlet hazinesine el uzatmadı. Giydiği hırka ve yediği arpa ekmeğiyle hurma idi. Hatta bir gün kölesiyle çarşıya gidip iki gömlek aldı, iyisini kölesine verdi, kötüsünü kendisi giydi.

Hz. Ali, Hz. Peygamber’in kızı Fatıma ile evlenirken Peygamber: “Ya Ali evlenmek için bir şeyin var mıdır?” diye sordu. Hz Ali cevap verdi; “Ya Resulullah, annem ve babam sana feda olsun, siz durumumu daha iyi biliyorsunuz, bütün servetim, bir kılıç, bir zırh ve bir deveden ibarettir.” dedi.

Hz Ali Hz Fatıma ile evlendi. Bu evlilikten ikisi kız, üçü erkek toplam beş çocukları oldu.

Erkekler : İmam Hasan, İmam Hüseyin, İmam Muhsin.

Kızlar : Zeynep, Ümmügülsüm.

Hz Ali 661 yılında 63 Yaşında kapısının önünde ibni mülcem tarafından şehit edilmiştir.

Mustafa ULUÇAM
Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığı
Esengül isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02.10.2008, 17:15   #302
Esengül
Yasaklı
NO AVATAR

Standart --->: HZ. ALİ ile ilgili konular

ALLAH ' ım bizleri,

Medet Allâh, Yâ Muhammed, Yâ Ali.

Diyenlerden eylesin
Alt 02.10.2008, 17:17   #303
Esengül
Yasaklı
NO AVATAR

Standart Ehlibeyt

Ehli Beyt (Arapça: أهل البيت), bir İslam dini terimi. İslam dininin son peygamberi Muhammed'in ev ahalisini tanımlamak için kullanılır.

Ehli Beyt deki, ehl ile ahali aynı köktendir. Kişiler demektir. Beyt ise ev demektir. Yani ev ahalisi manasına gelir. İslam dininin son peygamberi Muhammed'in ev ahalisi için kullanılan bir terimdir.Hazreti Muhammet'in Ehli Beyt'i Kuran'da şu şekilde geçer:

Ey Peygamber’in hanımları! Siz, kadınlardan herhangi biri gibi değilsiniz. Eğer Allah’a karşı gelmekten sakınıyorsanız (erkeklerle konuşurken) sözü yumuşak bir eda ile söylemeyin ki kalbinde hastalık (kötü niyet) olan kimse ümide kapılmasın. Güzel (ve doğru) söz söyleyin.Evlerinizde oturun. Önceki cahiliye dönemi kadınlarının açılıp saçıldığı gibi siz de açılıp saçılmayın. Namazı kılın, zekatı verin. Allah’a ve Resülüne itaat edin. Ey Ehli Beyt! Allah sizden ancak günah kirini gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor.(Ahzab/32-33)

Kuran'da hitap edilen Ehli Beyt Muhammed'in hanımlarıdır. Ancak birçok hadiste Ali, Fatma, Hasan ve Hüseyin'in de Ehli Beyt'ten olduğunu yazılmaktadır. Muhammed, Selman-ı Farisi için dahi O benim Ehli Beyt'imdendir diyerek onu yüceltmiştir.

Fakat tüm inancını Ali ve onun soyundan gelenleri önemseyen Aleviler ve Caferiler, Zeydiler, İsmailililer, Nusayriler[kaynak belirtilmeli]) Kuran'daki açık ayete rağmen sadece Ali'nin ailesini Ehli Beyt'ten saymışlardır.

Ehlibeyt Alevilik ve Şiiliğin Caferilik geniş kavram olarak 12 İmamları kapsar:

Ali bin Ebu Talib (Ebu Talip Oğlu Ali)
Hasan ibn Ali (Serifan) (Ali Oğlu Hasan)
Hüseyin ibn Ali (Seyyidan) (Ali Oğlu Hüseyin)
İmam Zeynel Abidin
İmam Muhammed Bakır
İmam Cafer-i Sadık
İmam Musa-i Kazım
İmam Ali Rıza
İmam Muhammed Taki
İmam Ali Naki
İmam Hasan-ul Askeri
İmam Muhammed Mehdi
Alt 02.10.2008, 17:37   #304
seheresma
Usta Yiğido

seheresma - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

seheresma Şuan seheresma isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 28.07.2010 17:34

Tecrübe Puanı: 685 seheresma FAZLA SÖZE GEREK YOKseheresma FAZLA SÖZE GEREK YOK
Standart Cevap: HZ. ALİ ile ilgili konular

SENIN DÜSÜNCELERINE INANCINA SAYGIM SONSUZ SEVDIGIN HZ:ALIYI BELKIDE BEN SENDEN DAHA COK SEVIYORUM SEN DEVAMLI HZ:ALIDEN BAHSEDINCE RAHATLIYORMUSUN ACABA VE SEVGILI PEYGAMBERIMIZ HZ:MUHAMMEDIDE SEVDIGINI SÖYLUYORSUN AMA ONUN YAPTIKLARINDAN HIC BAHSETMIYORSUN BU NASIL SEVGI ONLAR BIZE HANGI YOLU GÖSTERDILERSE ANCAK O YOLDAN GIDEREK SEVDIGIMIZI ISPATLAMIS OLURUZ resmini duvara asarak degil, tsk bu benim fikrim saygilar
seheresma isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 02.10.2008, 20:59   #305
madımak_58
Usta Yiğido

madımak_58 - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

madımak_58 Şuan madımak_58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 16.10.2012 13:47

Tecrübe Puanı: 747 madımak_58 COK SEVILEN BIR KISImadımak_58 COK SEVILEN BIR KISImadımak_58 COK SEVILEN BIR KISImadımak_58 COK SEVILEN BIR KISI
Standart --->: Cevap: HZ. ALİ ile ilgili konular

Alıntı:
seheresma Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
SENIN DÜSÜNCELERINE INANCINA SAYGIM SONSUZ SEVDIGIN HZ:ALIYI BELKIDE BEN SENDEN DAHA COK SEVIYORUM SEN DEVAMLI HZ:ALIDEN BAHSEDINCE RAHATLIYORMUSUN ACABA VE SEVGILI PEYGAMBERIMIZ HZ:MUHAMMEDIDE SEVDIGINI SÖYLUYORSUN AMA ONUN YAPTIKLARINDAN HIC BAHSETMIYORSUN BU NASIL SEVGI ONLAR BIZE HANGI YOLU GÖSTERDILERSE ANCAK O YOLDAN GIDEREK SEVDIGIMIZI ISPATLAMIS OLURUZ resmini duvara asarak degil, tsk bu benim fikrim saygilar
açıkça belirtmişsiniz zaten nasıl ispatlanacağını.peki sürekli peygamber efendimizden bahsedince bu sevgi mi oluyor?

burda kimse kimsenin ne olduğunu bilemez arkadaşım.kim oruç tutuyor,kim namaz kılıyor,kim kapalı,kim açık.herkes atıp tutar...
alevilik sadece Ali'yi sevmek değildir.kaç kişi şu yazılanları tam anlamıyla okuyor ki? ya da kaç kişi tam anlamıyla aleviliği araştırmış,bir cem evine gidip çoğu söylenenlerin iftira olduğunun farkına varmış? kim!

Alt 02.10.2008, 23:06   #306
seheresma
Usta Yiğido

Idee Cevap: --->: Cevap: HZ. ALİ ile ilgili konular

Alıntı:
madımak_58 Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
açıkça belirtmişsiniz zaten nasıl ispatlanacağını.peki sürekli peygamber efendimizden bahsedince bu sevgi mi oluyor?

burda kimse kimsenin ne olduğunu bilemez arkadaşım.kim oruç tutuyor,kim namaz kılıyor,kim kapalı,kim açık.herkes atıp tutar...
alevilik sadece Ali'yi sevmek değildir.kaç kişi şu yazılanları tam anlamıyla okuyor ki? ya da kaç kişi tam anlamıyla aleviliği araştırmış,bir cem evine gidip çoğu söylenenlerin iftira olduğunun farkına varmış? kim!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------BEN KIMSE YE SEN ORUC TUTMUYORSUN NAMAZ KILMIYORSUN VEYAHUTTA NIYE ACIKSIN DIYEMEM ;BU KONULAR BENI ASAR TABIKI KALBIMIZI ALLAH BILIYOR SADECE DEMEK ISTEDIGIM NIYE BU KADAR ALEVIYIM ALEVIYIM DIYE BAGIRMA IHTIYACI DUYUYORSUNUZ ANLAMIYORUM HEPIMIZ KARDESIZ AYRIMCILIK YARATMAYIN LÜTFEN ;BURASI SIVAS SIVAS DIYE BAGIRMALI SIVASI BÖLMEYELIM : hem niye sinirleniyorsun fikrimi söyedim o kadar uzatmayalim bana yine kizacaksaniz cevap yok
Alt 02.10.2008, 23:31   #307
Esengül
Yasaklı
NO AVATAR

Standart --->: Cevap: HZ. ALİ ile ilgili konular

Alıntı:
Demekki eklediğim konuları iyi takip etmiyorsununuz

Etseydiniz böyle yazmazdınız
Alt 02.10.2008, 23:44   #308
seheresma
Usta Yiğido

Daumen hoch Cevap: --->: Cevap: HZ. ALİ ile ilgili konular

Alıntı:
Esengül Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
Demekki eklediğim konuları iyi takip etmiyorsununuz

Etseydiniz böyle yazmazdınız
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------O ZAMAN ÖZÜR DILERIM ESENGÜL DOGRU HEPSINI OKUMADAN YAZDIM:VE BIR ANLIKTI ASLINDA BU BIR KONUYDU UZATMAMAM GEREKIRDI SEVGIYLE KAL KARDESIM
Alt 03.10.2008, 01:01   #309
madımak_58
Usta Yiğido

madımak_58 - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

madımak_58 Şuan madımak_58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 16.10.2012 13:47

Tecrübe Puanı: 747 madımak_58 COK SEVILEN BIR KISImadımak_58 COK SEVILEN BIR KISImadımak_58 COK SEVILEN BIR KISImadımak_58 COK SEVILEN BIR KISI
Standart --->: Cevap: --->: Cevap: HZ. ALİ ile ilgili konular

Alıntı:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------BEN KIMSE YE SEN ORUC TUTMUYORSUN NAMAZ KILMIYORSUN VEYAHUTTA NIYE ACIKSIN DIYEMEM ;BU KONULAR BENI ASAR TABIKI KALBIMIZI ALLAH BILIYOR SADECE DEMEK ISTEDIGIM NIYE BU KADAR ALEVIYIM ALEVIYIM DIYE BAGIRMA IHTIYACI DUYUYORSUNUZ ANLAMIYORUM HEPIMIZ KARDESIZ AYRIMCILIK YARATMAYIN LÜTFEN ;BURASI SIVAS SIVAS DIYE BAGIRMALI SIVASI BÖLMEYELIM : hem niye sinirleniyorsun fikrimi söyedim o kadar uzatmayalim bana yine kizacaksaniz cevap yok
neden bağırma ihtiyacı duyuyorsunuz demişsiniz.inanırmısınız bunun sebeplerini anlatsam aklınız almaz.ya da sizler kızarsınız,anlamak istemez,gözlerinizi kulaklarınızı tamamen kapatırsınız.çünkü burada kalıplaşmış düşünceler var ve bunun dışındakiler inanç sayılmıyor.tabii ki bende buraya öncelikle Sivaslıyım diye üye oldum.ama baktım ki Din konuları daha fazla öne çıkıyor,bizde inancımızla ilgili konu açabilir,görüşlerimizi ve bilgilerimizi paylaşabiliriz değil mi...

şunuda belirteyim ki benim kızgınlığım özellikle size değildi.keşke herkes konulara sizin gibi yaklaşsa...

saygılarımla...
Alt 07.02.2009, 19:08   #310
...Kangallı...
Tecrübeli Yiğido

...Kangallı... - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

...Kangallı... Şuan ...Kangallı... isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 21.04.2010 13:02

Tecrübe Puanı: 660 ...Kangallı... FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart Cevap: HZ. ALİ ile ilgili konular

Ali'yi anmak ibadettir ( HZ. MUHAMMED )

Onlar et ile tırnak, gül ile bülbül idiler, bize kavga etmek yakışmaz.

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...]
...Kangallı... isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir)