Forum - Ana Sayfa Takvim S?k Sorulan Sorular Arama

Zurück   Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar > Haberler > Anasayfa Haberler
SİTE ANA SAYFA Galeri Kayıt ol Yardım Ajanda Oyunlar Bugünki Mesajlar

Anasayfa Haberler Sivas Haberler

Son 15 Mesaj : Hatıra defteri           »          Sitemizin Ozanları           »          Hangi Model Cep Telefonu?           »          Atatürk'ün Çocukluğu'na Ait Hikayeler           »          Şehzade Osman           »          Antilop İle Akrebin Dostluğu           »          Karagöz İle Hacivat Konuşmaları 2           »          SEVDİM İŞTE....           »          NEFRET ETTİM İŞTE!!!!!           »          AFORİZMALAR (SAÇMALAMLAR)-1           »          SEÇKİNLER/SEÇİLMİŞLER DÜNYASI           »          Hatalarımızdan Dersler Alabilmek Ümidiyle.           »          Araf Suresi 172-173. Ayetler.( Ben Sizin Rabbiniz Değil Miyim)           »          İnancımızı Kullananların Artık Tuzağına Düşmeyelim.           »          ULAŞ-Yapalı

Seçenekler Arama Stil
Alt 25.01.2009, 10:49   #1
Sivaslilar.Net
Site Habercisi
NO AVATAR

Sivaslilar.Net Şuan Sivaslilar.Net isimli Üye şimdilik offline Konumundadır

Tecrübe Puanı: 973 Sivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz sein
Standart Onarım Mı? Tahribat Mı?

Tarihi eserlerin onarımının kontrolörlüğünü yürüten Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri bir tarihi eserin duvarına dubel, vida ve benzeri türden malzemelerin çakılmasının doğru olmadığını dile getirdi. Yetkililerin Çifte Minareli Medrese ve Şifaiye Medresesi'ndeki tahribattan haberlerinin olmadığı öğrenildi.

Çifte Minareli Medrese'nin ardından Şifaiye Medresesi'ne de onarım çalışmaları kapsamında zarar verildiği ortaya çıktı.Medrese etrafına kurulan iskele ile birlikte ortaya çıkan ilginç tablo, ‘bir tarihi eserin duvarına dubel ya da çivi çakılır mı? Sorusunu akıllara getirdi.Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarıma alınan ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü kontrolörlüğünde onarım çalışmaları yürütülen Çifte Minareli Medrese ve Şifaiye Medresesi'nin onarım çalışmalarıyla ilgili inceleme başlatılması bekleniyor.Ortaya çıkan bir ilginç ayrıntı ise Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkililerinin böyle bir durumdan haberdar olmaması.

GEÇMİŞİN İZLERİNİ GÜNÜMÜZE TAŞIYORLAR!
Çifte Minare ve Şifaiye Medresesi… Her ikisi de Selçuklu eseri olan ve yüz yıllardır ayakta kalan bu önemli tarihi eserler, Sivas kent meydanını süsleyen ve şehrin tarihi geçmişini belgeleyen önemli eserlerden sadece ikisi…

Özellikle Çifte Minareli Medrese'nin bazı bölümleri çeşitli dönemlerde yıpranarak kalıntı halini alsa da, Selçuklu'nun mimari tarzını yansıtan işleme ve motifleri ile hala her iki minaresi de ayakta duran bu güzide tarihi eser Vakfılar Genel Müdürlüğü tarafından onarıma alındı. İlhanlı Veziri Şemseddin Mehmet Cüveyni tarafından 1271yılında yaptırılan tarihi medresenin onarım çalışmaları kapsamında tahrip edilmesi ise kafaları karıştırdı.
Onarım çalışmaları kapsamında Çifte Minareli Medrese'nin etrafına kurulan iskelenin ayakta kalmasını sağlamak için kullanılan yol oldukça ilginç. 738 yıllık tarihi eserin duvarına demir dubel ve vidalar çakılarak iskele bu vidalara bağlandı. Yüz yıllarca ayakta kalan ve yüz yıllarca ayakta kalmasını sağlamak için başlatılan çalışmalarda bir taraftan onarılırken bir taraftan tahrip edilen medresenin onarım çalışmaları ile ilgili inceleme başlatılması bekleniyor.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkileri, ‘Bir tarihi eserin duvarına yada herhangi bir bölümüne her ne sebeple olursa olsun, vida, dubel, çivi gibi malzemelerin çakılması doğru mu?” sorusuna 'kesinlikle hayır, çakılamaz' cevabını verirken Çifte Minareli Medrese ve Şifaiye Medresesi'ndeki onarım çalışmaları kapsamında böyle bir durumun söz konusu olduğundan haberdar olmadıkarını dile getirdiler.Ortaya çıkan manzara ve objektiflere takılan fotoğraflarda bu ifadeyi doğrular nitelikte.

ŞİFAHİYEDE DE DURUM AYNI
Sivas'ın tarihi geçmişini bugüne taşıyan ve yine bir Selçuklu eseri olan Şifaiye Medresesi'nin de duvarlarına onarım çalışmaları kapsamında demir dubeller çakıldı.1217-1218 yıllarında Selçuklu veziri Sultan 1. İzzettin Keykavus tarafından yaptırılan Şifaiye Medresesi Anadolu'da ki en büyük ölçekli tıp fakültesi olma özelliğini de taşıyor.Kitabesine göre, 4 eyvanlı ve açık avlulu olan medrese zamanında uygulamalı tıp fakültesi hastanesi olarak da kullanılmış.Böylesine önemli bir eserin onarımı yapılırken duvarlarına demir dubeller çakılması ve kurulan iskelenin bu dubeller aracılığıyla vidalarla bağlanması akılarda soru işaretleri bırakıyor.

İLGİLİLERİN HABERİ YOK!
Çifte Minareli Medrese ve Şifaiye Medresesi'nin onarım çalışmalarını denetleyen Vakfılar Bölge Müdürlüğü yetkililerin onarım çalışmaları kapsamında eserlere verilen tahribatlardan haberdar olmaması ayrı bir soru işareti olarak ön plana çıkarken, eserlerin duvar ve çeşitli bölümlerine çakılan dubel, çivi ve benzeri malzemelerin sökülmesi bekleniyor.
Sivaslilar.Net isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 25.01.2009, 13:15   #2
Başımüstüne
Yasaklı
NO AVATAR

Başımüstüne Şuan Başımüstüne isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 02.07.2009 14:00

Tecrübe Puanı: 0 Başımüstüne FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart Cevap: Onarım Mı? Tahribat Mı?

--------------------------------------------------------------------------------

neye dayanarak bu yargıya vardınız ve haber yaptınız anlamadım.
Bu işte uzman felan mı var aranızda yoksa...
yada Tv58den finans mı alıyorsunuz...
Başımüstüne isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 26.01.2009, 08:05   #3
altuntas58
Usta Yiğido

altuntas58 - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

altuntas58 Şuan altuntas58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 11.10.2012 20:24

Tecrübe Puanı: 4578 altuntas58 isimli Üye Tecrübe Puan?n?zını Kapatmıştır.

Alıntı:
Başımüstüne Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
--------------------------------------------------------------------------------

neye dayanarak bu yargıya vardınız ve haber yaptınız anlamadım.
Bu işte uzman felan mı var aranızda yoksa...
yada Tv58den finans mı alıyorsunuz...
Ben bu haberi daha öncede okumuştum ben istanbulda yaşıyorum sivassporumuzun macı için sivasa geldim bir çok yeri gezdim halende geziyorum bu yazılanları bizzat gidip inceledim gözlerimle görüp şahit oldum bu yapılan tahribatı görmek için uzmanlığa felan gerek yok göremeyenlerde kör olmalı eğer sivastaysanız buyurun sizide götürüreyimde tarihi eserlerimize yapılan bu tahribatı sizde görün peki siz bu suclamaları yaparken neye dayanarak yapıyorsunuz öyle klavye başında sallamakla olmaz bizleri diğer yayın kuruluşlarından finans almakla suclamanızı şiddetle kınıyorum anlaşılan sizde her halde resturasyon işini alan müteahitten finans almısınız yada direk sizsiniz sitemize sadırmaktan vaz gecin biz bir haberi değerlendirdik o kadar karnı ağrıyan derdi olan gocunsun
Alt 26.01.2009, 12:35   #4
Başımüstüne
Yasaklı
NO AVATAR

Alıntı:
altuntas58 Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
Ben bu haberi daha öncede okumuştum ben istanbulda yaşıyorum sivassporumuzun macı için sivasa geldim bir çok yeri gezdim halende geziyorum bu yazılanları bizzat gidip inceledim gözlerimle görüp şahit oldum bu yapılan tahribatı görmek için uzmanlığa felan gerek yok göremeyenlerde kör olmalı eğer sivastaysanız buyurun sizide götürüreyimde tarihi eserlerimize yapılan bu tahribatı sizde görün peki siz bu suclamaları yaparken neye dayanarak yapıyorsunuz öyle klavye başında sallamakla olmaz bizleri diğer yayın kuruluşlarından finans almakla suclamanızı şiddetle kınıyorum anlaşılan sizde her halde resturasyon işini alan müteahitten finans almısınız yada direk sizsiniz sitemize sadırmaktan vaz gecin biz bir haberi değerlendirdik o kadar karnı ağrıyan derdi olan gocunsun
Köşeye sıkışan kişi oraya buraya saldırırmış.Sende aynen öyle bir tavır aldın karşımda hergün ben bu sitede görevli degilim diyen kişi bugün nedense siteyle pek alakalı olmuş.Ha müteahitten finans alıyor muyum saçmalıgıda şu ki ben öyle her konuda yorum yapmam şüphesiz sizin de öyle her konuda yorum yapmanızı istemem...Kendi Alanlarınız dışında...

Peki hep yıkıcı haber anlayışıyla hareket edeceginize Gidip güzellikleri bulupda onları haber yapsan olmaz mı... Yazık tek Kelimeyle Yazık...
Bende Seni kınıyorum...
Alt 26.01.2009, 14:35   #5
Kibrisli
Usta Yiğido

Kibrisli - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Kibrisli Şuan Kibrisli isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 15.04.2015 04:22

Tecrübe Puanı: 1240 Kibrisli TAM BIR BEYEFENDIKibrisli TAM BIR BEYEFENDIKibrisli TAM BIR BEYEFENDIKibrisli TAM BIR BEYEFENDI

Bu site çok objektif bir site. Siyasi görüş ya da kayırma ile hareket etmiyor, Sivas'ın yararına ne varsa onu söylüyor, altınada isteyen istediği cevabı veriyor, kimse engellemiyor.
Bizler burada fikir paylaşıyoruz, TV58'de çıkmıştır haber sitede alıp haber yapmıştır bundan doğal başka birşey olamaz, site görevlilerinden insanlarda meraktan gitmiş bakmış ve bunun doğru olduğunu söylemiştir.
Ben size birşey söyleyim mi??? Bu eserlere en büyük zarar o yüzyıllık ağaçların kesilmesi ile verilmiştir. Rüzgar ve toz tarihi eserlere zarar verir o ağaçlar bunu engelliyor, tozun toprağın kalkmamasını sağlıyordu. Şu anda açık olarak kaldı ortada eserler ve tabii unsurlardan etkilenmeye daha açıklar.
İkincisi burada kent meydanı için o kadar ağacın oradan yokedilmesi dışında 2 yanlış daha vardır. 1. Vakıflar Müdürlüğü işini iyi yapamıyor demek ki...
2.'si ise işi alan firma... Bakın arkeolog çalıştırıyor mu? Aslına uygunluğuna ne kadar dikkat ediyor??? o iskeleler kurulmadan farklı bir yöntemle bu restorasyon yapılabilir miydi? Bu firma kim? İşçilerinin haklarını veriyor mu? Bizim dışımızda hangi işleri yapıyor? İhale verilirken nelere dikkat edildi? İktidar partisi ile yakınlığı nedir? Yetkin olmamasına rağmen, şartları yerine getirmemesine rağmen sadece yakınlıklardan dolayı mı bu işi aldı? Ve ne kadar zengin oldu?

Bu soruları cevaplamak için kısa bir araştırma yapmanız yeterli, bakın neler bulacaksınız??? Ben 1 ay kadar önce çıkan bir haber üzerine araştırdım bu firma ile ilgili çok şeye rasladım... Sizde inceleyin derim...

Saygılarımla...

üzä kök tänri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun ilingin törüngün kim artatı udaçı erti?
Kibrisli isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 26.01.2009, 16:40   #6
Başımüstüne
Yasaklı
NO AVATAR

Bizim insanımız ne kadar araştırma ruhluymuş sevindim ya...
O agaçların kesiminden bahsetmişsiniz.O Agaçların kesimi sayesinde Tarihi eserimiz dahada ortaya çıktı daha ilği çekici bir hal aldı.iyi kide kesilmiş.Gelgelelim firmaya o firma olmazdıda başka firma olurdu ama bir şekilde bütün insanları memnun etmek mümkün degil bazıları memnun bazıları memnun degil buda gayet normal.Bi firmayla neden iktidar bütünleştirilmeye çalışılır anlamış degilim.unutmayalım ki bu ülkenin başına kim geldiyse hep kendi adamlarını kolladı bu şimdiye kadar böyle oldu şimdiden sonrada böyle gider...

Allah yardım etsin...
Alt 26.01.2009, 18:46   #7
Kibrisli
Usta Yiğido

Tecrübe Puanı: 1240 Kibrisli TAM BIR BEYEFENDIKibrisli TAM BIR BEYEFENDIKibrisli TAM BIR BEYEFENDIKibrisli TAM BIR BEYEFENDI

Benim araştırmacılığımı sitedeki herkes bilir, gocunmayıp yorulmayıp ingilterede vakıflara soru sorar ona göre cevap veririm mesela, ya da açarım kitabı bakarım kaynak gösterek yazarım. Bu firma ile ilgili araştırmamıda başka bir haber üzerine araştırmıştım (çalışanlara para vermemesi haberi) yeri geldiğindede sizlerde merak yaratmak için buraya yazdım fakat sizde o araştırmacı ruh yok sizin için görüşünüz ne ise o, tarihi eserler görünecek diye ağaçlar kesilebilir her yer kaldırım taşı yapılabilir, araştırmanıza gerek yok...
Tüm Türk milletine kolay gelsin Allah yardım etsin böyle devam ederse daha çok insan devlet üstünden zenginleşir...

Saygılar...

üzä kök tänri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun ilingin törüngün kim artatı udaçı erti?
Kibrisli isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 26.01.2009, 21:59   #8
yerliturkuaz
Usta Yiğido

yerliturkuaz - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

yerliturkuaz Şuan yerliturkuaz isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 28.03.2012 10:23
Yeti: Bloody Orca Slap Champion!
Tecrübe Puanı: 862 yerliturkuaz ist ein wunderbarer Anblickyerliturkuaz ist ein wunderbarer Anblickyerliturkuaz ist ein wunderbarer Anblickyerliturkuaz ist ein wunderbarer Anblickyerliturkuaz ist ein wunderbarer Anblickyerliturkuaz ist ein wunderbarer Anblickyerliturkuaz ist ein wunderbarer Anblick

Ülkemizde tarihi eserler pek değer verilmiyor malesef kaldıki tarih bakımından önemli değerlere sahip ilimizde aynı kaderi paylaşıyor.....

Oraya gitmeden o bölgeti incelemeden bu konu hakkında yorum yapmam yanlış olur gider A2dan Z2ye inceler bir tarihçi gözüyle buraya yazarım lakin tarihi yok etmeye meraklı bir millet olarak karşılaşacaklarımı çok iyi tahmin edebiliyorum...

Sevmek yürek işidir yüreğin yoksa sen niye yaşıyorsun?
yerliturkuaz isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 26.01.2009, 22:06   #9
ramazan_d
Usta Yiğido

ramazan_d - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

ramazan_d Şuan ramazan_d isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 28.02.2011 17:52

Tecrübe Puanı: 706 ramazan_d FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR

aslı astarı olmayan haber üreten kişiler ne yapacağını kime sataşacağını çokiyi biliyorlar unutmayınkiii bunlar fesat kişiler merak etmeyinnn çok mukemmelll bir restore olacakkkkkk
ramazan_d isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 26.01.2009, 22:13   #10
Kibrisli
Usta Yiğido

Alıntı:
ramazan_d Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
aslı astarı olmayan haber üreten kişiler ne yapacağını kime sataşacağını çokiyi biliyorlar unutmayınkiii bunlar fesat kişiler merak etmeyinnn çok mukemmelll bir restore olacakkkkkk
Gidip orada olanları görüp bu yorumu yapıyorsanız diyecek herhangi bir sözüm yok ancak görmeden dışardan gazel okuyorsanız hatalısınız yapılan habere saygı duymanız gereklidir.
Bu haber sitemizde 2. kez çıkıyor demek ki birşeyler var...

Saygılar....

Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir)