|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
Köşe Yazıları Köşe Yazarlarının Yazıları |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
06.07.2009, 10:30 | #1 |
Tecrübeli Yiğido
fırtına110 Şuan
Son Aktivite: 14.02.2014 15:10
Tecrübe Puanı: 590
|
RİZELİLER BİLİMSEL ARAŞTIRMA KONUSU OLMALI
Rize şehri ilginçlikleriyle adından her zaman söz ettiren, yüzölçümü bakımından küçük ama her konudaki ağırlığıyla çok büyük olan bir şehrimizdir.
Rizemiz hakkında kanaatimce, Türkiyenin her tarafında;” nasıl adamlar ya,küçücük bir şehirden nasıl olurda bu kadar önemli insanlar çıkar,nasıl olurda o kadar zengin insanlar çıkar,nasıl olurda o kadar etkili insanlar çıkar” diye sürekli konuşuluyordur. Rizemizin sosyolojik araştırmaya konu olması gerektiğini aklı başında bir çok akademisyen ,bilim adamı,vatandaşlar aralarındaki sohbetlerde bahsediyorlar.Fakat bu konuda ciddi anlamda sosyolojik tahlil ve tespit henüz yapılmamıştır.Sürekli konuşulan ;”helal olsun bu adamlara,Türkiyenin her tarafında,her yerde varlar “deniliyor. RizelininKeskinzekası,hazır, cevaplılığı, korkusuzluğu, cesareti, yiğitliği, delidoluluğu, inatçılığı, mücadele azmi,hırslı oluşu,işbitiriciliği,sivrilmes i,atılganlığı,vatanseverliği,d evletine bağlılığı,gözüpekli oluşu,silaha düşkünlüğü,çabuk sinirlenmesi,öfkeli oluşları,tezcanlılığı ve de son derece inançlı oluşu mutlaka sosyolojik araştırma konusu ,hatta doktora tezi olması lazım. Kısa bir süre önce bir yazar müsveddesi,Rizemizin dindarlığını sorgulamış ve gereken cevabı almıştı.Rizemizin dindarlığı yada din karşıtı olup olmadığı yabancı birisinin ,ki hiçte tanımayan ,bilmeyen birisinin tespitleriyle çözümlenemez.Bu konu Rizeli birileri tarafından ve Rizeyi özümsemiş,kültürünü,taşıyan,be nimseyen,Rize de yaşamış,bilim adaları ve akademisyenler tarafından tartışılmalıdır. Rizenin coğrafyası,iklimi,çok zorlu olduğundan insanları da çok cesur ve mücadeleci oluyor deniyor.Kısmen haklılık payı olsa da,yeterli değildir.Özellikle yetiştirme tarzı,görerek yetişme,büyüklerin alışkanlıkları,zorluklarla mücadele yöntemleri,uzun yıllar fakirliğin getirdiği sıkıntılarla boğuşmayı öğrenmeleri,örflere bağlılık unutulmamalıdır.İnşallah ümit ediyorum,Rizemiz le ilgili mutlaka tarafsız bir akademik tez yapılır.Kadını niye güçlü,sadece fiziki anlamda değil,manevi yönden,insani yönden,geleneklere bağlılık yönünden,uyanıklığı,akıllılığı ve sadakati yönünden,birçok yönden acaba neden güçlüdür. Kısaca genlerimize bile işlemiş olan bu farklı olmak, değişik olmak,sıradan olmamak, neyle izah edilebilirse izah edilmeye muhtaç bir konudur.Akademisyenlerimizi,ar aştırmacılarımızı,bilim adamlarımızı göreve çağırıyorum.Lütfen, sosyolojik açıdan bizleri olduğumuz gibi değerlendirin.Öyle iki gün gelip içki içecek yer bulamadım,yolları çok kötüymüş,evler estetik değilmiş,kadınların çoğu başörtülüymüş gibi saçma sapan tespitler değil,gerçekten bizim ayrıcalığımızı bilimsel olarak ortaya koyarak,bizler yanlışlarımızı,hatalarımızı nasıl düzeltebileceğimizi,doğrularım ızı nasıl arttırabileceğimizi de hissettirerek yardımcı olunmasını istiyorum.Bu temenni sadece Rizelilerin değil,bizi anlamaya çalışan büyük bir kitleninde temennisi. Selam ve dua ile……….. oazman@hotmail.com [Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...]
06.07.2009, 10:42 | #2 |
Moderator
Salim58 Şuan
Tecrübe Puanı: 10
|
Cevap: RİZELİLER BİLİMSEL ARAŞTIRMA KONUSU OLMALI
güzel bir yazı rizeli kardeşlerimiz her zaman başarılı zaten askerde bi arkadaşım vardı rizeli onu tanıdıktan sonra anladım zaten ayrıca son cümlene canı gönülden katılıyorum kardeşim
06.07.2009, 12:07 | #3 |
Tecrübeli Yiğido
fırtına110 Şuan
Son Aktivite: 14.02.2014 15:10
Tecrübe Puanı: 590
|
Cevap: RİZELİLER BİLİMSEL ARAŞTIRMA KONUSU OLMALI
sağol salim kardeş alakan için
|