|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
Menkıbeler & Dini Hikayeler (Menkıbeler & Dini hikayeler burada) |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
21.07.2008, 22:29 | #1 |
Tecrübeli Yiğido
4Eylul Şuan
Son Aktivite: 04.11.2009 22:33
Tecrübe Puanı: 630
|
“Allahü teâlâya hüsnüzan ediniz!”
İnsanlara suizanda bulunulduğu gibi Cenabı Hakka da suizanda bulunanlar oluyor. Günahının af olunmayacağını zannetmek, Allahü tealaya suizan olur. Müminleri haram işleyici, yani fasık zannetmek, insanlara suizan olur. Suizan haramdır.
Hadisi şeriflerde buyuruldu ki: “Allahü tealaya hüsnüzan etmek, ibadettir.” “Kendisinden başka ilah olmayan Allahü tealaya yemin ederim ki, Allahü teala kendisine hüsnüzan ederek yapılan duayı, elbette kabul eder.” Şartlarına uygun tövbe yapılınca, her türlü günahı muhakkak affeder. Dilerse, ahirette küfürden başka günahları tövbesiz de affeder. Hadis-i kudside, “Kulum beni nasıl zannederse, ona zannettiği gibi muamele ederim” buyuruldu. Kabul edeceğini ümit ederek tövbe edeni affeder. Hadis-i şerifte, “Allahü teâlâya hüsnüzan ediniz” buyuruldu. Peygamber efendimiz şu müjdeyi verdi: “Kıyamette, (günahı sevabından çok) biri, Cehenneme götürülürken, “Ya Rabbi, dünyada sana hep hüsnüzan ettim, (rahmetinden ümit kesmemiştim)” der. Allahü teâlâ da, “Onu bırakın! Kulumu beni zannettiği gibi karşılarım” buyurur.” Peygamber efendimiz, ölüm halindeki bir gence sorar: - Kendini nasıl buluyorsun? - Günahlarımdan korkuyor; fakat Allah’tan ümit kesmiyorum. - Bu korku ile ümit, şu ölüm anında kimde bulunursa, Allahü teâlâ ona umduğunu verir ve onu korktuğundan emin kılar. Allahü teâlânın rahmetinden ümidini kesmek iman yönünden de çok tehlikelidir. Ümitsiz olmak küfürdür. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki: “Kötü zanda bulundunuz. Bu yüzden helake mahkum kavim oldunuz.” (Feth 12) “Rabbinize olan (ümitsizliğiniz, kötü) zannınız sizi helak etti.” (Fussilet 23) Allahü teâlâ, Hazreti Davud’a vahyetti ki: - Beni sev, beni seveni sev ve beni kullarıma sevdir! Beni sevsinler. - Ya Rabbi bunu nasıl yapayım? - Nimet ve ihsanlarımı onlara hatırlat, onlar benden ancak iyilik beklesinler. |
08.12.2009, 03:49 | #2 |
Usta Yiğido
MİKAİLOGLU Şuan
Son Aktivite: 21.09.2010 20:56
Tecrübe Puanı: 835
|
Cevap: “Allahü teâlâya hüsnüzan ediniz!”
“Kendisinden başka ilah olmayan Allahü tealaya yemin ederim ki, Allahü teala kendisine hüsnüzan ederek yapılan duayı, elbette kabul eder.”
EMEGİNE SAGLIK.TŞK. |
Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
|
|