|
|
#161 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() goramaz Şuan
Son Aktivite: 20.08.2025 22:38
Tecrübe Puanı: 1377
![]() |
gız garııııııııııııııı....bu anlatıma akıcılık katmak için kullanılır
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 4 Kullanıcı goramaz'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#162 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() goramaz Şuan
Son Aktivite: 20.08.2025 22:38
Tecrübe Puanı: 1377
![]() |
üsüyün: Hüseyin
Fati: Fatih Yusub: Yusuf Sümiye: Sümeyye
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 4 Kullanıcı goramaz'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#163 |
|
Yasaklı
ayten58 Şuan
Son Aktivite: 19.03.2010 21:23
Tecrübe Puanı: 0
![]() ![]() ![]() |
ne dineliyon tezaalin gimi kele ibrahami çıırda aalsen ula
ne dikiliyosun taze gelin gibi be ibrahimi çağırda gelsen yahu. anam ne cibelgen şu uşah gozunü yidıım devrülecceler aaşamdan düşüpde yatmıyollar oğul uy şişe galasııız eyimi ah ne yaramaz şu çocuklar gözünü sevdiğim devrilesiceler akşamdan erken yatmıyorlar evladım oy mundar olasınız emi bu son iki satır şive hafikle zara tarafınındır . |
|
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 2 Kullanıcı ayten58'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#164 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() hamitgüneyli Şuan
Son Aktivite: 24.09.2014 22:46
Tecrübe Puanı: 740
![]() |
İKİ BAYANIN KONUŞMASI AMAAAĞO ADAMIN NERDE ĞI ANAM HERİF BÖÖN SUVASA GETTİGI TÖREMİYESİCE
|
|
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 4 Kullanıcı hamitgüneyli'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#165 |
|
Tecrübeli Yiğido
![]() ![]() ![]() sade58 Şuan
Son Aktivite: 20.04.2011 23:57
Tecrübe Puanı: 770
![]() |
GOYLASAR:Koyulhisar BILDIR:geçen sene anlamında kullanılır.( kırk bin kere maşallah bıldır bi kış oldu sorma getsin.)
ÇİMMEK:yıkanmak (yaz gelsede ırmakta bi çimsek) OĞLA:hayret ifadesi olarak kullanılır.(oğlaa hele buna bak ya ne mübarek bi ağaç maşallah) AHBUN:hayvan gübresi(bu yıl tarlayı ahbunlamamız gerek) ZUAL:Kızılcık(ecuk zual taplayakta bi kompostusunu pişirek bari, mübarek ramazanda güzel gider serin serin) GAH:Elma kurusu ŞİP OLMAK:Hızlı olmak(ecuk şip olsaydın şu goylasara giden arabayı kaçırmazdık) ECUK:Azıcık anlamında kullanılır. NİYET-İ ŞİF ETMEK:Bir şeyin en ilk tadına bakmak.(anaa!! komşu, bu yıl daha domatesten niyet-i şif etmeden hep toplamış da götürmüşler sağ olasıcalar.) PAHIL:Bencil(şu karı da bi pahıl bi pahıl sorman getsin gı.) NIHIS:Cimri(ne nıhıs adam halbuki dağda domuzu eksik) BERİ BAK:Bana bak anlamında kullanılır. HEDİK:Haşlanmış buğday. KELEM:Lahana( bi kelem turşusu olsada bulgur pilavıyla yesek) ÇEMİÇ ut kurusu HEMEŞER:Tekrar etmek(Hemeşer bu günlere gel derler.) UMAÇ:Kurutulmuş yufka.çorba yapmak için kullanılır. EKMEKAŞI:Kuru ekmekle yapılan yemek. SOKARIÇ:Soğanlı,salçalı sos ÇAHOO:Çalı süpürgesi FERİK:Civcivin biraz büyümüş hali(horoz olmayanı)(bizim ferikleri ars boğmuş) ARS:Gelincik(bu gece kümese ars girmiş ferikleri hep boğmuş…) TEYİN:Sincap(ellere kalasıca şu teyinler cevizi hep götürdüler) BİÇİK:Buzağı HAM:Olgunlaşmamış(domatesler daha ham erişmedi) KATIH:Ayran(bi tas katıh olsada içsek ) EĞİŞ:Hamur kesmek için kullanılan demirden yapılmış alet. KÖSÜRE:Bıçakları keskinlemek için kullanılan yuvarlak, taştan yapılan eski bir alet.(şu bıçakları bi kösüreden geçirelimde erişte keserken kolay olur) BİLOĞ:Kesici aletleri bilemek için kullanılr. LÖĞ TAŞI:Eskiden bacalardaki çatlakları gidermek için kullanılan silindir şeklindeki büyük taş. HATUN KOLLU:Yumurta ve peynirle mahalle fırınında kenarları kapatılarak yapılan pide. MOHANET:Başkası,el anlamında kullanılır.(Allah mohanete muhtaç etmesin derler.) KEKÜÇ:Çekiç CEMEK:Çapa yapmak için kullanılan alet.(bizim cemeği tarladan çalmışlar) MEHEL:Uygun,layık.(bu işe en mehel sensin derler.) ANADUT:Buğday veya ot destesini toplayıp patoz yapmak için kullanılan alet. PATAZ:Yün yıkamak için kullanılan tahtadan yapılmış alet. EVGÜR:Elek. DOĞMU eğilmi anlamında kullanılır. URGAN:Hayvan veya odun bağlamak için kullanılan kalın ip. TİRİT:Salça ve suyla yapılan,ekmek bandırılarak yenilen bir tür yemek. İŞMAR ETMEK:işaret etmek.(işmar ettim ama beni bi türlü görmediler) HILLI DURMAK:Akıllı,uslu durmak.(ne yaramaz çocuk bi hıllı durmadı) GAY ETMEK:Kusmak,istifra etmek.(çocuk gece bi ateşlendiki sabaha kadar gay etti doktora zor yetiştirdik) MIZGI DARALMAK:Canı sıkılmak,ruhu boğulmak anlamında kullanılır.(bi yerde durmuyor bi mızgı dar adamki…derler) ÇİR:Hoşaf yapmakta kullanılan kurutulmuş erik. KABALAK:Yaprağının büyüklüğü kelem(lahana) yaprağına benzeyen bir tür yabani bitki.(bu yıl tarlayı hep kabalak basmış neydecuk ya) HELKİ:Kova(komşu bi helki süt sağmış.) CAZI:Huysuz MAHAT:Sedir,Tahtadan yapılmış,bir tarafında çağlık bulunan 3 veye 4 metre uzunluğunda eski bir oturak.(nerde o eski mahatlar,şimdi insanın beli bıhını ağrıyo ne oturabiliyoz ne yatabiliyoz) ÇAĞLIK:Eski evlerde bulunan banyo AHDARAÇ:Yufka pişirirken saçta yufkayı çevirmek için kullanılan alet. ÇIKRIK KAPI(ALACA):Eski tahta kapı GUYOĞU amat ÇÖRDÜK:Aşılanmamış armut.AHLAT ağda yetişen yabani armut PESKUDAN:Pişirilen yoğurdun süzülüp torbalanarak katı hale gelmesine denir.(peskudanlı bi umaç çorbası olsada içsek) AĞUZ:Buzağılayan ineğin ilk sütü KANDİL:Mübarek gün anlamının yanı sıra,ağuzun pişirilerek katı hale gelmesine denir. ZERDALİ:Çekirdeği acı olan kayısıya denir.(bu yıl zerdaliler bi yeğin ki maşallah) YEĞİN:Bol,fazla(bu yıl meyveler çok yeğin.) ALUÇ ağda yetişen bir meyve.İÇİĞIZIL:İçi kızıl olan bir mantar türü. HIRTI:Bir tür mantar çeşidi(bu yıl yaylada bir sürü hırtı,içiğızıl topladık) GICIK:Çam kozalağı.(şu gıcıklar soba tutuşturmaya bi iyi oluyoki.) HİNGEL:Mantı yapmakta kullanılan kurutulmuş hamur BÖHRÜK:baca(bizim böhrük bi tıkanmış ki soba çekmiyo.nöelbaba böhrükten inerken kapkara olmuş…) ÇALIK(BASUK):Zayıf,sıska UMUK:Ilık(hava umuk) GALLE:Baklagiller ve şeker pancarı(kök) ile yepılan bir tür yemek. GENDÜME ÇORBASI:Yarma ile yapılan çorba. DUĞÜ ÇORBASI:İnce bulgurla yapılan çorba BEHÜZÜR:Bıkmak(söyleyemekten behüzür oldum hala ineğini tarlamda yayıyor) GEVER:Su kanallarının bahçaye giden ağız kısmı(geverleri yaptım ama bi türlü suyu tarlaya indiremedim) DÜMENLİ:Tahtadan araba(Ne dümenli olmuş beo..) SÜRGEÇ:Bulaşık bezi IHBALA:Şanşa bakmak HOKELEKLE:Kaldır at MENGÜRT:büyük baş hayvanlara takılan boyunluk SOHU:Bulgur dövmek için kullanılan taş GIROO:Kırağı(emme gıroo inmiş bembeyez ortalık) PARDUÇ:Fırın silme bezi(anağın eskisi,babanın küsküsü,yaş girer kuru çıkar(PARDUÇ), ZIVANA:Eski yapı binaların tapan başlarındaki bağlantı. KİRMEN:Yün eğirme topacı(kirmen gibi döne döne başım döndü…) KULAHASMA:Önemsememe(benide heç kulahasmıyon canım.) ENEK:Misket(eneklerimi soyup kaçmayın haa..) TÖLEMEYESİCE:Üremek(tölemiyen hemii…) HORACE:El almak,yardımlaşmak(bayağı hora geçti beee.) ZEFİL:Aç kalmak,muhtaç olmak(çok zefil adam) URBA:Elbise DERELİK:Umumi banyo ÖĞME:Takip etmek.( beni mi öğüyon ,peşimden geliyon.) IBRIK:Güvüm(şu ibrığa bi su doldurun abdest alak) ZERZE:Kos(kilit)(ahırın kapısını kosledinizmi löööğ….) TEREK:Raf(mutfak dolapları çıktı,terekleri kırıp yaktık…) OLUK:Hayvanların saman yedikleri yer. ÇAPUT:Bez parçası EVMEK:Acele etmek anlamında kullanılır( ne eviyosunuz sırayla…) GEÇGERE(EL ARABASI):İki kişiyle yük taşımak için kullanılan tahtadan yapılmış alet.) BIÇKI:İki kişinin kullandığı büyük testere. ZAVZULUK:Sebzelik(bizim zavzuluktaki domatesleri siz mi yoldunuz) ORAK(KALUÇ):Ekin veya ot biçminde kullanılan alet. |
|
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 4 Kullanıcı sade58'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#166 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KARAMELLL58 Şuan
Son Aktivite: 21.01.2013 18:04
Tecrübe Puanı: 1714
![]() |
ortalığın hastalğına yakalandım cümlesi
![]() |
|
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 3 Kullanıcı KARAMELLL58'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#167 |
|
Yasaklı
ayten58 Şuan
Son Aktivite: 19.03.2010 21:23
Tecrübe Puanı: 0
![]() ![]() ![]() |
ortalığın hasdeliğimi vaşş geşmiş olsun kele acışdım gı gorüyoomü uşah devşak perişan olacah disene sen iyolana gader neyse ben baharım norüyüm tak sen iyolda garamel goo gişin bir dohdra gotürse diyom kele navar.ıııı.
|
|
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 2 Kullanıcı ayten58'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#168 |
|
Yasaklı
ömer yalcin Şuan
Son Aktivite: 21.05.2010 18:13