![]() |
#221 | |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sivaslınet Şuan
![]() Son Aktivite: 02.03.2016 05:48
Tecrübe Puanı: 734
![]() |
![]() Alıntı:
Kraldan kralcı olmayın. Müslümanlık ta dahil olmak üzere, tüm semavi dinlerde ki mezhepleri, cemaatleri insanların kültürleri etkilemiyor mu? Din prf.larının bile söyledikleri birbirini tutuyor mu? Daha iki gün önce Prf. Yaşar NURİ para ile namaz kıldıran imamların peşinde kılınan namazlar kabul olmaz demedi mi? Bu bir din profösörü. Kültürü dini etkilemiyor mu? Veya diğer imamlarınki.. Hadislerin yarıdan fazlası geçersiz diyen din ulemaları var. Halen geçersiz olan hadisleri uygulayan insanlar da milyonlarca. Kimden, neden etkilenmişler bunlar?
![]() ![]() |
![]() |
#222 | |
Tecrübeli Yiğido
![]() ![]() ![]() amet_58 Şuan
![]() Son Aktivite: 14.04.2015 15:33
Tecrübe Puanı: 719
![]() |
![]() Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#223 |
Usta Yiğido
![]() |
![]() Madem somut örnekler vereceğiz. Tarihin daha gerisine gidelim. Senin o bahsettiğin sanat eserlerinin kaynağı din kültürü değildir.
İnsanlar düşünebilme evresine geldiklerinde, doğa güçlerinden barınma gereksinimi duymuşlardır. Bu barınma gereksinimleri, zamanla yapı üzerinde gelişmeler şeklinde yapı sanatına dönüşmüştür. Camii sanatına tarihten gelen yapı sanatı kaynaklık yapmıştır. Diğerlerine de..
![]() |
#224 |
Navigator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() _DuMaN_58 Şuan
![]() Son Aktivite: 04.02.2016 20:29
Tournaments Won: 3Üyelik Tarihi: 20.08.2006
Tecrübe Puanı: 10
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Sivaslınet yine kendine göre yorumluyorsun, tümdengelimlerle konuşuyorsun kardeşim. "siz kim oluyorsunuz" siz kimmm, dini etkilemek kimmm manasında kullanılmıştır. Paragrafın sonuna kadar okunduğunda bu anlamı taşıdığını kolayca anlayabilirsiniz. "sen kimsin de, senin haddine mi bunları söylemek" anlamında değil yani. İkincisi de "siz" kelimesi sana yöneltilmedi. Senin örnek verdiğin sitelere ve bu tarz düşünen tüm insanlara yönetildi. Sen de söyledin, "bunları ben söylemiyorum" dedin. Sen böyle söyülüyorsun demiyorum bende. Saygılarımla.
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#225 |
Usta Yiğido
![]() |
![]() Ha şöyle. Benim sana duyduğum saygıyı sen de bana duyacaksın. Sana zararı dokunmayan tüm insanlara da.. Bu dayatma değil, insan olmanın baş ilkesi.
O "söyleyen" sitelere de saygı duymalıyız. Yedi milyar insan varsa yedi milyar da, ayrı fikir var, sav var, ön görü var. Her kes mantığına göre fikirlerle yaşar. Herkesin doğrusu kendisine. Birisine sen kim oluyorsun dersek, onun da bize; "sen kim oluyorsun" deme hakkı doğar. Herkes din adına da konuşur. O na da "sen kim oluyorsun diyemeyiz". Binlerce din değişik yorumcunun içine biz de, onlar da katılmış olur. Hepsi bu. Neyse konumuza dönelim. Benim son yazdıklarım hakkında fikirlerini bekliyorum. Kolay gelsin. Saygı bizden.
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar sivaslınet'e Teşekkür Ediyor... |
![]() |
#226 | |
Tecrübeli Yiğido
![]() ![]() ![]() amet_58 Şuan
![]() Son Aktivite: 14.04.2015 15:33
Tecrübe Puanı: 719
![]() |
![]() Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar amet_58'e Teşekkür Ediyor... |
![]() |
#227 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() serhat_58 Şuan
![]() Son Aktivite: 04.07.2016 13:48
Tecrübe Puanı: 1187
![]() |
![]() agzi olan konusuyor, dinden haberi olanda olmayanda
![]() |
#228 | |
Navigator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() _DuMaN_58 Şuan
![]() Son Aktivite: 04.02.2016 20:29
Tournaments Won: 3Üyelik Tarihi: 20.08.2006
Tecrübe Puanı: 10
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Alıntı:
"Ha şöyle." Eğer ben bir yanlışımdan dönersem yada özür dilersem bu söylediğini mantıklı karşılarım. Ama yanlış anlayan sensin... "Birisine sen kim oluyorsun dersek, onun da bize; "sen kim oluyorsun" deme hakkı doğar. " Başkasıda "sen kim oluyorsun" diyebilir. Desin ki, ona açık açık anlatıyım herşeyi. Eğer bunu demezse zaten baştan kabullenmiş olur ve kendi savunduğu tezi boşu boşuna söylemiş olur. Ben eğer "siz kim oluyorsunuz" demezsem onların savunduğu tezi kabul etmiş olurum. Sivaslınet, mezhepler yorum farklılıklarından ortaya çıkmıştır. Mezhep liderlerinin ayetleri, hadisleri birbirlerinden farklı yorumlamasından olmuştur. Tamamen mezhep liderlerine ve onun düşüncesine katılan topluluktan oluşmuştur. Mesela bizim ufakcık bir dişimiz kanasa abdestimizi tazeleriz. Başka bir mezhepte(hangi mezhep olduğunu tam hatırlamıyorum) epey bir kan akmasından sonra tazeliyorlar. Bu kültürle alakalı birşey değildir. Zaten Kur'anda çoğu yorumlar aynıdır. Özellikle hadis yorumları arasında fark olduğunu biliyorum. "Daha iki gün önce Prf. Yaşar NURİ para ile namaz kıldıran imamların peşinde kılınan namazlar kabul olmaz demedi mi? Bu bir din profösörü. Kültürü dini etkilemiyor mu? Veya diğer imamlarınki." Para ile namaz kıldıran derken? Bizim maaş alan imamları mı kasdediyor? Eğer onları kasdediyorsa yanlış söylüyor. Onun görev yeri camiidir, namaz kıldırmak görevidir, aldığı maaş hakkıdır. Bu vatandaşın kültürü, dini etkiliyor mu sence? Şuan mesela etkiledi mi sence? Seni etkiledi mi? Bende zerre kadar bir etkisi olmadı. "Hadislerin yarıdan fazlası geçersiz diyen din ulemaları var. Halen geçersiz olan hadisleri uygulayan insanlar da milyonlarca. Kimden, neden etkilenmişler bunlar?" Evet böyle din ulemaları var. Kimisi 500 tane olmalı der kimisi 600 der. Ama hiç biri, şu hadis yanlış, bu hadis yanlış demez. Hiçbir hadise; bu hadis uydurma, bu hadis yalan, dememek lazım. Hepsini kabullenelim mi peki? Hayır. Allah C.C. bize akıl vermiş. Araştıracağız. Bir hadis gündeme geldi diyelim, önce Kur'ana bakacağız aykırı mı değil mi diye, değilse diğer hadislere bakacağız onlara zıt mı, değilse İCMAya başvuracağız, sonra kıyaslama yapacağız. Yani şunu söylemek istiyorum, peygamber efendimizden bu yana yüzlerce yıl geçti, zaten insanlar herşeyi bugune kadar herşeyi olabildiğince ince dokudular. Dini kurumlar(diyanet vs) görevlerini yerlerine getirdiler zaten. Onlar araştırdı, onlardan öncekiler araştırdı. Şimdi biri kalkıp dese ki, bu hadis yalan hemen inanmak doğru olmaz. Onuda araştırmak lazım. Yukarda bahsettiğin din ulemalarının ağızlarından çıkan kelimelerle din sarsılmaz, etkilenmez. Ha boşlukta ki insanları etkilerler, kandırırlar. Allah C.C akıl vermiş onlarında bunları düşünmesi lazım. Din ulemaları dediklerin insanları etkiler ama dini etkilemez. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#229 | |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LaEdri Şuan
![]() Üyelik Tarihi: 12.06.2006
Tecrübe Puanı: 1313
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Alıntı:
İslam özünde sabittir.Kuralları,tavsiyeleri ,emirleri ve yasakları vardır.İnsanalr zamanla kültürlerinden birşeyleri doğru yanlış dine katmıştır.Ve bunlar zamanla dinin özelliğiymiş gibi kabul edilmiştir.Bazen dinden çıkar sağlamak isteyenler İslama menfaatleri doğrultusunda bir şeyleri katmaya çalışmış ve bunalrı başarmıştır.. Evet insanlar kültürlerinden dinlerine ekleme yapmıştır ama bu İslamın özünü değiştirmez.
![]() ![]() |
![]() |
#230 |
Usta Yiğido
![]() |
![]() Evet doğru söylüyorsun. Ağzı olan konuşuyor. Hepsi din profösörü kesilmiş başımıza. Adam yıllarını vermiş din konusuna, araştırmacı, yazar, din dersleri vermiş senelerce. Onlarca kitap yazmış. Kitapları onlarca defa baskı yapmış.
Ama bizim burdaki ulemalar(!) ebeveyinlerinden duyduklarıyla din prof. larına ders verirler. Demezler ki ben bir konunun uzmanının bilgilerini ölçümlemeye çalışıyorum. Adama sormazlarmı, "sen kim oluyorsun? senin bu konudaki sertifikan ne derece?" Şuna %100 Eminim ki, bu arkadaşlarımız Cern'deki parçacıkların deneylerini yapan fizik uzmanlarına, nasa'daki astronomlara da yanlışlarını söyleyeceklerdir. ![]() Ulemamızın birisi din profösörünün söylediğine "yanlış" diyor. Der, çünkü ağzı var ama, ne yazık ki prf. kadar bilgisi yok. Ne demişler; "en çok konuşan en az bilgisi olandır." Üstelik ben dinden konuşmadım. Konuşmam da. Burada din ahkamı kesenlerin ne derece gerçekleri bilmediklerini genel olarak vurguluyorum. Daha genel kavramlardan din nedir, kültür nedir, neleri kapsarlar bi haberler.
Ezberlerimizin yerini bilgiler almalı.. Konu sivaslınet tarafından (28.02.2012 Saat 07:31 ) değiştirilmiştir.. |
![]() |
![]() ![]() |
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar sivaslınet'e Teşekkür Ediyor... |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Ahlaksız Gençlik | Salim58 | Köşe Yazıları | 35 | 21.02.2012 20:46 |
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı | Salim58 | Serbest Kürsü | 8 | 20.05.2010 23:51 |
Ülkücülerin hayatı bambaşkadır *** | Dilsad Hatun | Sivaslı Önemli Şahsiyetler | 330 | 04.12.2009 13:12 |
YİĞİDO GENÇLİK KADİKÖYDE FOTOLAR | AhMeTTuRaN90 | SivasSpor | 2 | 24.06.2009 09:22 |
Gençlik/ Necip Fazıl | FurkaN | Hertelden | 1 | 16.06.2008 17:57 |