|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
Anketler Burada anketleri bulabilirsiniz |
Anketimiz: SİZCE HARF İNKILABI NEDEN OLMUŞTUR ? | |||
Latin harfleri daha kolay anlaşılıyordu | 42 | 21,21% | |
Yeni harfler sayesinde ileriye gidecektik | 62 | 31,31% | |
Osmanlıdan hatıra kalmaması için | 47 | 23,74% | |
İslamiyet ve Arapça ile araya mesafe koymak için | 38 | 19,19% | |
Diğer | 9 | 4,55% | |
Katılımcı sayısı: 198. Sizin Bu Ankette Oy kullanma Yetkiniz Bulunmuyor |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
23.02.2010, 09:14 | #91 | |
Yeni Yiğido
Networker Şuan
Son Aktivite: 08.10.2012 13:23
Tecrübe Puanı: 0
|
Cevap: SİZCE HARF İNKILABI NEDEN OLMUŞTUR ?
Alıntı:
|
|
11.03.2010, 23:55 | #92 |
Usta Yiğido
albina58 Şuan
Son Aktivite: 14.08.2016 21:40
Tecrübe Puanı: 773
|
Cevap: Sizce harf inkilabı neden olmuştur?
DİYOR Kİ;
Düşün bir kere, Osmanlı imparatorluğu ne oldu? Avusturya-macaristan imparatorluğu neoldu? Dünyayı ürküten almanya'dan geriye bugün ne kaldı: Demek hiçbirşey sürekli degildir. Bugün ölümsüz gibi görünen nice güçlerden, ileride belki pekaz şey kalacaktır. Devletler ve milletler,bu idrakin içinde olmalıdırlar. Bugün Sovyet Rusya komşumuzdur,müttefikimizdir. Bu dostluğa ihtiyacımız vardır. Fakat yarın ne olacağını kimse kesdiremez. Tıpkı osmanlı imparatorluğu gibi, tıpkı Avusturya Macaristan İmparatorluğu gibi parçalanabilir. Bugün elinde sımsıkı tuttuğu milletler, avuçlarından kaçabilirler. Dünya yeni bir dengeye ulaşır. O zaman Türkiye ne yapacağını bilmelidir. Bizim bu dostumuzun idaresinde dili bir, İnancı bir,öz kardeşlerimiz vardır. Onlara sahip çıkmaya hazır olmalıyız. Hazır olmak,yalnız o günü susup beklmek değildir, Hazırlanmak lazımdır. Milletler buna nasıl hazırlanır? Manevi köprüleri sağlam tutarak! Dil bir köprüdür; İnanç bir köprüdür; Tarih bir köprüdür. Bugün biz toplumlardan dil bakımından, gelenek,görenek,tarih bakımından ayrılmış,çok uzağa düşmüşüz. Bizim bulunduğumuz yer mi doğru,onlarınki mi? Bunun hesabını yapmakta fayda yoktur. Onların bize yaklaşmasını bekleyemeyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gerekli... Tarih bağı kurmamız lazım... Folklor bağı kurmamız lazım... Bunları kim yapacak? Elbette biz! Nasıl yapacağız? İşte görüyorsunuz,dil encümenleri, tarih encümenleri kuruluyor... Dilimiz,onun diline yaklaştırmaya ve böylece irbirimizi daha kola anlar hale gelmeye çalışıyoruz... Tarihimizi ona yaklaştırmaya çalışıyoruz.. ortak bir mazi yaratmak peşindeyiz. ''TürkiyatEnstitüsü'nü kurduk. Kültürlerimizi bütünleştirmeye çalışıyoruz. Bunlar açıktan yapılmaz, adı konarak yapılmaz. bunlar devletlerin ve milletlerin derin düşünceleridir. İşitiyorum: Benim dil ve tarih ile uğraştığımı gören kısa düşünceli bazı vatandaşlarımız; ''Paşa'nın işi yok! Dil ve Tarih ile uğraşmaya başladı'' Diyorlarmış. Yağma yok!!: Benim işim başımdan aşkın. Ben bugün ileri bir Türkiye kurmaya ne kadar çalışıyorsam YARININ TÜRKİYE'SİNİN temellerini de atmaya o kadar dikkat ediyorum. Bu yaptıklarımız hiçbir millete düşmanlık değildir. Barıştan yanayız, Barıştan yana kalacağız! ''Ama durmadan değişen dünyada, Yarının muhtemel dengeleri için hazır olacağız. 29 EKİM 1933 Mustafa Kemal ATATÜRK Acaba fikir beyan ederken,geniş perspektiften bakan bir arkadaş oluyormu? Gerçi şimdi perspektifinde ne olduğunu sorarlar ya.
12.03.2010, 00:48 | #93 |
Usta Yiğido
sandalli Şuan
Son Aktivite: 21.04.2016 19:58
Tecrübe Puanı: 4524
|
Lise ve hatta üniversite okumuş birçok kişi kendi dilini doğru kullanamıyor. İmla kurallarından bihaber, bir de, bir kelimenin anlamını anlayamazlar diye insanları küçümsüyor. Ben burada latin alfabesini savunan birçok kişinin yaptığı yazım hatalarına sadece gülüyorum. Bence savunduğunuz şeyi önce siz doğru kullanmalısınız, yoksa küçümsediğiniz kişiler bile sizi gülünç bulabilirler.
Kurallarını bilmediğiniz bir yazı türünü savunmak ne kadar doğru? Kendi dilinizin zarflarını, yüklemlerini, öznelerini, sıfat ve zamirlerini tanımadan, bir yabancı kelimenin anlamını anlamazlar diye başka insanlarla dalga geçmek ne kadar doğru. Bu hiç tarzım değil, tarzı olanlara önce kendi dillerini öğrenmelerini tavsiye ederim. Ayrıca türkçe karşılığı olan bir kelimenin ecnebicesini kullanmak sizin bakış acınızın genişliğini göstermez.
12.03.2010, 01:45 | #94 |
Usta Yiğido
H_Turan Şuan
Son Aktivite: 14.10.2014 19:19
Tecrübe Puanı: 754
|
Siz Nedenlerini yazmışınız ama ben farklı bir neden söyleyeyim Yeni Kurulan Devletler Kuvvetli olabilmesi için geçmişle bağıonı koparırlar geçmiş devletle alakalı her hangibi tarihi,kültürünü istemezler buna Alfabeside diyebiliriz nedeni bu da olabilir ama Doğrumu diyeceksiniz o kadar seneki dilli kayboldu kelimeleri o ayrı mesele
22.03.2010, 14:20 | #95 | |
Tecrübeli Yiğido
eceli58 Şuan
Son Aktivite: 17.07.2010 20:27
Tecrübe Puanı: 602
|
Alıntı:
|
|
22.03.2010, 17:40 | #96 |
Usta Yiğido
sandalli Şuan
Son Aktivite: 21.04.2016 19:58
Tecrübe Puanı: 4524
|
Halacığım benim konuya bakış açım farklı, ben savunduğumuz yazıyı yanlış kullanmıyalım diyorum.
|
|