Forum - Ana Sayfa Takvim S?k Sorulan Sorular Arama

Zurück   Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar > İlçelerimiz ve Köylerimiz (Sivas ilçeler) > İlçelerimiz > Yıldızeli
SİTE ANA SAYFA Galeri Kayıt ol Yardım Ajanda Oyunlar Bugünki Mesajlar

Yıldızeli Yıldızeli İlçesi ve Köyleri

Son 15 Mesaj : Atatürk'ün Çocukluğu'na Ait Hikayeler           »          Şehzade Osman           »          Hatıra defteri           »          Antilop İle Akrebin Dostluğu           »          Karagöz İle Hacivat Konuşmaları 2           »          Sitemizin Ozanları           »          SEVDİM İŞTE....           »          NEFRET ETTİM İŞTE!!!!!           »          AFORİZMALAR (SAÇMALAMLAR)-1           »          SEÇKİNLER/SEÇİLMİŞLER DÜNYASI           »          Hatalarımızdan Dersler Alabilmek Ümidiyle.           »          Araf Suresi 172-173. Ayetler.( Ben Sizin Rabbiniz Değil Miyim)           »          İnancımızı Kullananların Artık Tuzağına Düşmeyelim.           »          ULAŞ-Yapalı           »          TÜRKİYE TÜRKLERİNDİR PAYLAŞIMAZ

Seçenekler Arama Stil
Alt 11.05.2007, 09:48   #1
SivasLady
Editör

SivasLady - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

SivasLady Şuan SivasLady isimli Üye şimdilik offline Konumundadır

Tecrübe Puanı: 10 SivasLady kann auf vieles stolz seinSivasLady kann auf vieles stolz seinSivasLady kann auf vieles stolz seinSivasLady kann auf vieles stolz seinSivasLady kann auf vieles stolz seinSivasLady kann auf vieles stolz seinSivasLady kann auf vieles stolz seinSivasLady kann auf vieles stolz seinSivasLady kann auf vieles stolz seinSivasLady kann auf vieles stolz sein
Standart YILDIZELI-Aşağıçakmak

Sivas iline 50 km, Yıldızeli ilçesine 13 km uzaklıktadır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Sadece Susmak İstiyorum...
Yalan İnsanları Kaale Almadan...
Haklıyken Haksız Gözüksem Bile Kendimi Savunmadan...
HUZUR Bulmak İstiyorum Gözlerimi Kapayıp Kimseyi Anmadan...
Sessizliği Dinlemek İstiyorum,Yüzüme Gülüp Arkamdan Konuşulanları Duymadan...

SivasLady isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 14.08.2007, 10:15   #2
sağlıkçı58
Yeni Yiğido
NO AVATAR

sağlıkçı58 Şuan sağlıkçı58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 18.09.2007 11:35

Tecrübe Puanı: 0 sağlıkçı58 Maalesef Forumlarda cok az yorum yapıyor.
Standart --->: YILDIZELI-Aşağıçakmak

SİVASLADY KARDEŞ.
KÖYLER HAKKINDA BÖYLE Bİ FORM AÇMANA SEVİNDİM. FAKAT EN SON 2005 TE YAZILDIĞINI GÖRÜYORUM. BİLGİLERİ GÜNCELLEMİYORSUN GALİBA.
NEYSE BEN DE YAZLARI TATİLE VEYA İŞİM ÇIKTIĞI ZAMAN GİDİYORUM. ASLEN AŞAĞI ÇAKMAKLIYIM.

KÖYÜMÜZ CİVAR KÖYLERE NAZARAN DAHA AVANTAJLI.
AŞAĞI ÇAKMAK SULAMA GÖLETİ VARDIR. SULAMA BU GÖLET LE YAPILMAKTADIR. PİKNİK YAPMAK MÜMKÜNDÜR.

AYRICA ASFALT YOL ÜZERİNDE OLUP ULAŞIM AÇISINDAN Bİ PROBLEM YOKTUR. YILDIZELİ İLÇESİNE 9 KM. MESAFE DEDİR. 60 HANELİK OLUP, BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLAR MEVCUTTUR.TAŞIMALI SİSTEMLE İLKÖĞRETİMDEN FAYDALANILIYOR. İLKÖĞRETİM OKULU YERİ OLMASINA RAĞMEN İLGİLENENLERİN OLMADIĞINDAN DOLAYI TAŞIMALI EĞİTİM YAPILIYOR.

HER TÜRLÜ BAHÇE BİTKİSİ VE BİTKİ TÜRLERİ YETİŞTİRİLME İMKANINA SAHİP. OLUP KÖY ALABİLDİĞİNE YEŞİLLİKTİR. AYRICA KANALİZASYON YAPILMIŞTIR. SAĞLIK EVİ VE SAĞLIK OCAĞI YOKTUR. PTT İSE CEP TELEFONLARI ARACILIĞI İLE SAĞLANIYOR. YANİ HERKESİN AVEA ,TURKCEL VE VODAFONE HATLARI VAR. SABİT HATLARDA VAR TABİKİ.

KÖYÜMÜZDEN KARİYER SAHİBİ İNSAN ÇIKMIŞMI BİLMİYORUM AMA ÇIKSA ÇOK İYİ OLUR GİBİME GELİYOR.

TARİHİ TURİSTİK YERLERİ YOK. KENDİNE ÖZGÜ Bİ GÜZELLİĞİ VAR DİYEBİLİRİM.
SELAMLAR.
sağlıkçı58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 03.01.2008, 23:31   #3
radar58
Yeni Yiğido
NO AVATAR

radar58 Şuan radar58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 10.05.2010 22:12

Tecrübe Puanı: 0 radar58 FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR

slam kardes bende yukari cakmaktan siz koydemi kaliyorsunuz merak ettim selamlar
radar58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 09.02.2008, 15:13   #4
erem
Yeni Yiğido
NO AVATAR

erem Şuan erem isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 15.12.2008 20:37

Tecrübe Puanı: 0 erem FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart -->: YILDIZELI-Aşağıçakmak

Sağlıkçı 58 in mesajına ek olarak köyümüzde köy kooperatifi bulunmaktadır . kariyer sahibi insan yetişmiş mi noktasına gelince maalesef köyümüzden bir dr dahi yetişmemiştir. önceden köyden ayrılanlar arasında var mıdır bilmiyorum.Köyde doğup büyüyenler arasında bir kaçtane öğretmen, bol miktarda imam, bir tane ilahiyatçı, başka var mı bilmiyorum ama bende mühendis (mühendis olarak iş bulamamış). Birkaç tanede meslek yüksek okul mezunu var. Keşke bu konuya biraz dikkat etse insanlarımız. Ama malesef çok yetenekli çocukların biranda harcandığını görebiliyoruz.
erem isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 09.02.2008, 15:23   #5
Yildizelili58
Yeni Yiğido

Yildizelili58 - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Yildizelili58 Şuan Yildizelili58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 04.05.2010 16:46

Tecrübe Puanı: 0 Yildizelili58 isimli Üye Tecrübe Puan?n?zını Kapatmıştır.

arkadaslar slm bende asagicakmak köyündenim, ordaki insanlarimizin cogu pek hayirsever degildir gidin bakin 2 tane cami var hele 1 i yildizelindeki gibi ancak bakan yok
Yildizelili58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 23.02.2008, 12:56   #6
OrhanKARAHAN
Yeni Yiğido

OrhanKARAHAN - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

OrhanKARAHAN Şuan OrhanKARAHAN isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 24.02.2009 16:32

Tecrübe Puanı: 0 OrhanKARAHAN FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR

slm, güzel bir çalışma olmuş köyler hakkında, uzun yıllardır gitmemiştim, geçen yaz bir iş için gitmiştik aklımda kalan hatırladığım köyle uzaktan yakından alakası kalmamış, aslında daha sık gitmediğime pişman olmadım desem yeridir
Alt 03.03.2008, 15:19   #7
yusufsahin58
Tecrübeli Yiğido

yusufsahin58 - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

yusufsahin58 Şuan yusufsahin58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 04.06.2012 16:00

Tecrübe Puanı: 661 yusufsahin58 FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR

cakmalilar merhaba arkadaslar benim cakmakli asker arkadasim vardi? mursel ekici
yusufsahin58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 22.06.2008, 15:04   #8
erem
Yeni Yiğido
NO AVATAR

erem Şuan erem isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 15.12.2008 20:37

Tecrübe Puanı: 0 erem FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart -->: --->: YILDIZELI-Aşağıçakmak

Alıntı:
Yildizelili58 Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
arkadaslar slm bende asagicakmak köyündenim, ordaki insanlarimizin cogu pek hayirsever degildir gidin bakin 2 tane cami var hele 1 i yildizelindeki gibi ancak bakan yok
neden acaba yıldızelili sen biliyorsun sebebini
erem isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 24.02.2009, 16:26   #9
OrhanKARAHAN
Yeni Yiğido

OrhanKARAHAN - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

OrhanKARAHAN Şuan OrhanKARAHAN isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 24.02.2009 16:32

Tecrübe Puanı: 0 OrhanKARAHAN FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart Cevap: YILDIZELI-Aşağıçakmak

Aşağıçakmak Köyü-YILDIZELİ
Aşağıçakmak, Sivas ilinin Yıldızeli ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Bu küçük köyün tarihi çok eski devirlere kadar dayanır. Kapadokya denen bu topraklar verimli olduğunda bir çok milletinde saldırılarına uğramıştır. Önceleri Etiler'in olan yer daha sonra Romalılar'a bağlanmıştır. M.Ö.Sivas kalesini onarıp buraya yerleşen romalılar bugünkü köyün yerine Beyazşehir adın da küçük bi yerleşim alanı kurmuşlar.Romalılarda 5 asır kalan şehir 395 yılında romanın ikiye ayrılmasıyla doğu roma nın elinde kalmış.Daha sonra köy etrafı tepelerle çevrili olduğu için HALKA şehir adını almış ve yıldız dağı eteğinde olan yıldız şehrine bağlanmıştır.Yıldızn şehri diğer adı sebata aynı zamanda sivasa bağlıydı.Bu şehrin yakınında menteşköy vardı bugün orada hala ev halinde çukurlar ve taşlar mevcuttur.Şu anki köyün altında kilisöreni denilen yerde tarihi kilise mozaiği bulunmuş fakat bilinçsiizce tarla haline getirilmiştir.Şunu ifade edeyim ki tarlalar sürülürken boncuk v.b. şeyler 10 yıl öncessine kadar bulunmaktaydı.Romalılara ait bir çok eşya bulunmuş hatta ermenilerden bir çok kişinin gelerek dedelerine ait ellerindeki haritalarla buradan birçok gömü çıkarıp götürdüğü rivayet edilir.Çünkü tarih kaynaklarına göre Romalılar burada 13 asır kalmışlardır.Türklerin anadoluya gelmeleriyle burası boşalmış osmanlı dönemine kadar boş kalmıştır. Osmanlının son dönemlerinde eşkiyalar çoğalmış düzen bozululunca yıldızeli(o zamanki adı yenihan)de bulunan hacıoğulları acı dere ağzı denen yere gelmişler daha sonra buradan çakmak beline göç etmek zorunda kalmışlar.Malatya tarafında bi cinayet işleyip kaçan recepoğulları şu anki y.çakmak köyünün yerine gelince hacıoğullarıda çakmak belinden biraz daha aşağı inerek çakmak taşlarının fazla olması sebebiyle BAŞÇAKMAK adını verdikleri bu köyü kurmuşlar.Köy daha sonra kalabalık olmaya başlamış ve şu anki köy yerini yayla olarak kullanmaya başlamışlar.Daha sonra gidip gelmek zor oluyor diye yörükler sülalesi buraya tamamen yerleşmişler.İkinci olarak dagelen deli osman olmuş.Deliosman Tokat ın nadas köyünde kavga eder bi rivayete göre rumlar bunu kovalar ve çamlıbel de kaybederler.Orman da kaybolan deliosman ölsün diye rumlar ormanı ateşe verirler.büyük bi orman yangını başlar 80 yıl öncesine kadar bu yangının külleri durmaktaymış.Yangından kurtululan deliosman yörükleri burada görünce buraya yerleşir.Daha sonra Yayla olarak kullananların bir çoğu da gelerek aşağı çakmak köyü kurulmuş olur.KÖyün tarihi osmanlının son döneminde tekrar kurulmuş olur.(her türlü görüş ve öneri için köylüler lütfen kaydedin e-mail: asagicakmak@hotmail.com)

Kültür

Köyde eski osmanlı kültürü görülmektedir.Sivas kültür ve geleneğiyle bağdaşmaktadır.Sivasa has yemekler madımak,sarı hurma,madımak,avalik v.s.

Coğrafya

Sivas iline 50 km, Yıldızeli ilçesine 10 km uzaklıktadır.Tokat ile sivas il sınırındadır.Çırçır nahiye yolu üzerin de olan köy artova kızık köyü yıldızeli orta çakmak yukarı çakmak islim alaca iğnebey köylerine komşudur.Köy de gölet olduğundan tarım ilerlemiştir.Köy yakınında öksüztepe adın da koruluk küçük bi orman mevcuttur.Genel de dağlık kesim olan köyde daha çok bir buğdaygil bitkisi olan tahıl yetiştirilirken tahılın yanısıra arpa, yulaf, çavdar yetiştirilmektedir. bunun nedeni ise rakımının 1300 m civarlarında olması ve ikliminin karasal iklim özelliğini göstermesinden kaynaklanmaktadır. son zamanlarda mısır nohut ve ayçiçeği yetiştirlimekte, iyi kalitede mercimek üretimi yapılmaktadır. Son dönem de sebze ye ağarlık verilmekte isede yeterli değildir.Köyümüzde aynı zamanda köy tarım hayvancılık koperatifi bulunmaktadır.Köyde küçük ve büyükbaş hayvan yetiştirilmektedir.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimiiç anadolu etki alanı içerisindedir.

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 600
2000 445
1997 369

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köy de yazları dış göç olmakta dışarda çalışan gençler ekonomik katkı sağlamaktadırlar.köy de koperatif kurulmasıyla bilinçli çiftçi olarak üretime katkı sağlanmaktadır.Köy de ekonomik nedenler dolasıyla dış iller başta olmak üzere devam eden bi göç vardır. istanbul izmir sivas a en çok göç edilen iller dir. Köy de arıcılık ve yaylacılık uygun olmasına rağmen ekonomik bi katkısı yoktur.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Yahya KARATAŞ
1999 - Halil PEHLİVAN
1994 - Yahya KARATAŞ
1989 - Kadir ÇELEBİ
1984 -Şaban KARATAŞ

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yeni yapılmıştır Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köyde ayrıca sosyal tesis koparatif ve muhtarlık binası vardır

(ALINTI)
Alt 23.03.2009, 15:21   #10
tutkun25
Yeni Yiğido
NO AVATAR

tutkun25 Şuan tutkun25 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 23.03.2009 15:29

Tecrübe Puanı: 0 tutkun25 FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Rotes Gesicht Cevap: benim köyüm

merhaba benim annem ve annemin ailesi aşağı çakmak köyünden. her sene yaz tatilinde bir hafta kalmaya gelirdik ve nefret ederdim ama şimdi çok pişmanım keşke daha çok zaman geçirebilseydim köyünüzde annanem ve dedemle beraber. annanem şimdi hasta ve bi daha evine dönemeyebilir.ben yeni yeni köyünüzün kıymetini anlıyorum sevdiklerinizi kaybederken onlara dair ne varsa sevmediğiniz sizin için değeri artıyo.işte bu yüzden aşağı çakmak gitmesemde gelsemde benimde köyüm.
tutkun25 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir)