|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
Ozanlarımız Ozanlarımız Hakkında |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
14.05.2007, 23:31 | #1 |
Editör
SivasLady Şuan
Tecrübe Puanı: 10
|
Zaralı Halil (Halil Söyler)
Bir bulut kaynıyor Sivas elinden Ucu telli mektup geldi yarimden Karlı dağlar ne olur ne olur Asker ağam gelse yaralarım ey olur Zaralıların radyodaki türkü programlari sırasında defalarca "İşte Halil Emminin türküsü!" diye birbirlerine hatirlatmalarina sebep olan Halil Söyler Zara'nın yetistirdigi en meshur sahsiyetlerden birisidir. Zarali Halil 1906 yılında zayıf bir çocuk olarak dünyaya gelir. Ömür boyu yakasını bırakmayan bu çelimsizlik nedeni ile İnce Halil olarak da bilinmistir. Önce annesini sonra da babasını kaybedince ondört yaşında Sivas'ta Yetistirme Yurduna yerlestirilmistir. Burada baglama çalmayı ögrenmiştir. Müzik formasyonunda Sivasli Hafiz Halid, Feryadi Hakki ve Divrikli Nuri (Üstünses) önemli rol oynamışlardır. Daha sonra ustalik zamaninda devrinin diger ünlü isimleri Malatyalı Fahri, Erzincanlı Şerif ve Diyarbakırlı Celal ile meşk etmistir. Odeon plaklarına okuduğu ilk eser, Celal Güzelses'in "Kara Gözler" adlı hoyratıdır. Zarali Halil'in eserlerini radyoda Neriman Altındağ, Nermin Yapar, Zehra Bilir gibi sanatçılar icra etmislerdir. Zaralı Halil 15 Ocak 1964 yılında vefat etmiş, geride eşi Kamer Hatun ve sekiz çocugunu bırakmıştır.
Sadece Susmak İstiyorum... Yalan İnsanları Kaale Almadan... Haklıyken Haksız Gözüksem Bile Kendimi Savunmadan... HUZUR Bulmak İstiyorum Gözlerimi Kapayıp Kimseyi Anmadan... Sessizliği Dinlemek İstiyorum,Yüzüme Gülüp Arkamdan Konuşulanları Duymadan... |
14.05.2007, 23:31 | #2 |
Editör
SivasLady Şuan
Tecrübe Puanı: 10
|
--->: Zaralı Halil (Halil Söyler)
Karlı daglar karanlığın bastı mı?(U.H.)
Karli daglar karanligin basti mi? Kahbe felek ayriligin vakti mi? Karli daglar ne olur ne olur Asker agam gelse yarelerin ey olur Bir bulut kayniyor Sivas elinden Ucu telli mektup geldi yarimden Karli daglar ne olur ne olur Asker agam gelse yaralarim ey olur Allah su askere ömürler vere Tezkeresin alip geriye döne Karli daglar ne olur ne olur Asker agam gelse yaralarim ey olur Çaya indim çağlarım Çaya indim çağlarım Yar yar diye ağlarım Yarim ısıtma tutmuş Ben ısıtma bağlarım Çaya indim taşı yok Yüzük buldum kaşı yok Havada bir kuş gördüm Benim gibi eşi yok Çaya indim çay susuz Mahmur gözler uykusuz Ellerin yari gelmiş Hani bizim hayırsız
Sadece Susmak İstiyorum... Yalan İnsanları Kaale Almadan... Haklıyken Haksız Gözüksem Bile Kendimi Savunmadan... HUZUR Bulmak İstiyorum Gözlerimi Kapayıp Kimseyi Anmadan... Sessizliği Dinlemek İstiyorum,Yüzüme Gülüp Arkamdan Konuşulanları Duymadan... |
14.05.2007, 23:44 | #3 |
Usta Yiğido
Serd@r Şuan
Son Aktivite: 08.03.2023 15:27
Tecrübe Puanı: 912
|
-->: Zaralı Halil (Halil Söyler)
Paylaşım için sağol!
Rahmetli Halil Söyleri Rahmetle anıyor eserlerinide büyük bir zevkle dinliyorum.
10.06.2007, 13:16 | #4 |
Usta Yiğido
SEMİH-58 Şuan
Son Aktivite: 14.03.2009 00:08
Tecrübe Puanı: 770
|
--->: Zaralı Halil (Halil Söyler)
çok önemli birisi olmasına ragmen zara belediyesi gerektiği kadar tanıtamadı.
10.06.2007, 13:45 | #5 |
Usta Yiğido
altuntas58 Şuan
Son Aktivite: 11.10.2012 21:24
Tecrübe Puanı: 4524
|
-->: Zaralı Halil (Halil Söyler)
Zaralı halil türkiyeye mal olmuş çok değerli bir müzisyen ve kıymetli besteleri ile tanınan Sivasımızın guru Allah rahmet eylesin nur içinde yat seni asla unutmaycağız
27.10.2008, 00:43 | #6 |
Usta Yiğido
SEMİH-58 Şuan
|
Cevap: Zaralı Halil (Halil Söyler)
Herkes Pop rock dinler zevk alır bende böyle gerçek sanatçıları dinler zevk alırım...
gerçektende kaliteli türküleri var...
27.10.2008, 00:45 | #7 |
Usta Yiğido
SEMİH-58 Şuan
|
"Bu günde günlerden cumadır cuma" türküsünün de oluşması enteresandır. Bu sefer aşk, ayrılık, hüzün gibi duygular sebep değildir türkünün oluşmasında. Bir çoban ve celep "öküz" arasındaki çatışmadır…Çoban adet gereği evlenmeden iki gün önce Cuma günü süslendirilir. Saç, sakal traşı yapılır yeni kıyafetler giydirilir…Başına da terlik "fes, başlık" korlar…Bu durumuyla yaylıma götürdüğü celeplerin yanına gider. Öküzlerden biri onu tanımaz ya da değişik kıyafet görünce heyecanlanarak üzerine yürür ve onu yaralar. Bu olaydan üç gün sonra da çoban ölür. Türkü böylece oluşmuş olur.
BU GÜNDE GÜNLERDEN CUMADIR CUMA YAR HAMAMA GİDİP KINANI YUMA BEN SENİ SEVMİŞİM KİMSEYE DEME ZALİM CELEP VURDU YAREM VAR BENİM BU GÜNDE GÜNLERDEN CUMARTESİ BAŞINDA TERLDİR, GÜZELDİR FESİ SOL BÖĞRÜNDEN ÇIKTI NEFESİ ZALİM CELEP CURDU YAREM VAR BENİM
27.10.2008, 00:48 | #8 |
Usta Yiğido
SEMİH-58 Şuan
|
Zaralı Halil, koyunlarının kurtlar tarafından parçalanmasına da türkü yakmıştır:
KÖZLEMECİ SOKMUŞ BAŞIN AĞILA UMARIM MEVLADAN BEYNİ DAĞILA ADAM YOKTUR MAHŞER DİYE BAĞIRA SEN BİZİ DÜŞMANA GÜLÜNÇ EDERSİN TEPEDEN GÖRÜNDÜ MEMEDİN FESİ BAĞIRIR MAHSER ÇIKMIYOR SESİ HER TEPE BAŞINDA KOYUN ÜLEŞİ SEN BİZİ DÜŞMANA GÜLÜNÇ EDERSİN BÜYÜK TEPEDE BÖLDÜN KOYUNU KURT İÇİNE DÜŞMÜŞ GÖRÜN OYUNU TOPLADIN NETTİN KOYUNU SEN BİZİ DÜŞMANA GÜLÜNÇ EDERSİN IŞITMA PINARINDA ŞAFAK AĞARIR PEŞLİ KEÇİ DİYE MAHSER BAĞIRIR SEN BİZİ DÜŞMANA GÜLÜNÇ EDERSİN
|
|