|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
Arşiv Güncelliğini Yitirmiş Konular |
![]() |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
![]() |
#1 |
Yiğido
![]() ![]() KAFKASKAR Şuan
![]() Son Aktivite: 02.09.2012 14:08
Tecrübe Puanı: 668
![]() ![]() |
![]() GENÇ ARKADAŞLARIMA BİRKAÇ SÖZ...
Hayat güzel bir şeylere başlamaktır. Yıldızların yoldaşı olmaktır, bilmektir, ümit etmektir, hayran olmak ve güzel işler yapmaktır. (E. Renan) Genç arkadaş sana meslek seçimi konusunda bildiklerimi, öğrendiklerimi anlatmak istiyorum. Bunlar benim düşüncelerim belki de yararı olur. Meslek seçmek demek geleceğimizi şekillendirmektir. Ortalama insan ömrü 60-70 yıl diyelim. Bu şu andan itibaren yaşayacağınız zaman dilimi içerisinde vereceğiniz kararların neden çok önemli olduğunu size gösterecektir diye umut ediyorum. Şu andaki yaşınıza kadar elbette bir şeyler yaptın ama genç arkadaş senin için yol biraz daha uzun. Zamanın var. Seçeceğin meslek senin için çok önemli, çünkü kendi kaderin senin belki de bugün vereceğin kararlarlara bağlı. Meslek seçimi, çalışacağımız alanı belirlemek demektir. Tıp alanında, mühendislik alanında, serbest ticaret alanında, pazarlama alanında... veye bir başka alanda mı çalışmak istiyorsun, karar ver. Televizyon yıldızı mı olmak, bir bilim adamı olarak mı insanlığa hizmet etmek istiyorsun? O kadar çok meslek var ki, karamsar olmanı istemem. Meslek seçimi, yaşayacağımız ortamı seçmek demektir. Vereceğin karara bağlı olarak ileride ya serbest bir alanda, ya bir hastanede, ya bir karakolda ve bir kışlada çalkışacaksın demektir. Kendini en iyi sen tanırsın değil mi? Tanımıyorsan tanımaya çalış, bir bireyin nasıl tanınabileceğini araştır. Düşüncelerine önem verdiğin değişik yaşlardaki ve uğraşlardaki insanların düşüncelerini sor. Kitaplardan, uzmanlardan yararlan. Meslek seçmek eşimizi ve çocuklarımızı seçmek demektir. Aile insanlar için en önemli bağların olduğu bir topluluktur. Hava kararıp ta herkes evine çekildiğinde bizi bekleyen birilerinin olması ne güzel. Bir otel odasında da yaşanabilir ama içinde insanın olduğu, özel bir yerinin olduğu evde, huzur içinde yaşamanın tadı bir başka. Bir düşünsene bir zaman sonra sana da 'anne' ya da 'baba' diyecek olan birileri olacak. Seni de bekleyecekler evden, senin onlar için ne kadar önemli olduğunu hissettirecekler. Hep bu yaşta kalmayacaksın ki, bu yüzden meslek seçiminin belki de eşimizi seçmek anlamına geldiğini düşün. Örneğin Tıp Fakültesine gidersen muhtemelen sağlık çevresinden bir eş bulursun, konservatuara gidersen de sanat ortamından birini. Elbette istisnalar olacaktır, istisnaların kaideyi bozmadığını bilmem söylememe gerek var mı? Yeteneklerimizin farkında olmalıyız. Herkesin kendine özgü yetenekleri vardıri senin de vardır. Yeteneklerinin farkına vararaki onları geliştirebilirsin. Meslek seçimine karar verirken yateneklerinle doğrudan ilgili bir meslek seçimi seni başarılı ve mutlu kılacaktır. Yaparken zevk alacağımız bir seçmeliyiz. Yaşamak, kendini adam etmektir. Zeka ve bilgiyi kullanarak etinden kemiğinden kendi heykelini yapmaktır. (Geothe) Sadece çok para getiriyor diye bir meslek seçimi yanlış bir iştir. Öyle bir meslek seçmelisin ki hiç çalışıyor gibi değil, yaşıyor gibi olmalısın. Sana hitap etmeli. Arzuladığın sosyal statüye uygun bir meslek olmalı. İşin sana değer katmalı sen işine değer katmalısın. İleride kendi evimizi kendimiz geçireceğimizi unutmamalıyız. Bu yüzden de maddi – manevi doyum dengesine dikkat etmelisin. Uzun süre gereksinim duyulabilecek bir meslek seçmeni öneririm. Moda meslekler değil, uzun süre geçerli olacak meslek seçimin senin yaşamda daha başarılı olmanı sağlayacaktır. Kendini o mesleği yaparken hayal etmeni öneririm. Öğrencilikte değişik meslek gruplarından insanlarla sohbet et, sorular sor, mümkünse işyerlerinde ziyaret et.Araştırmalarına şimdiden başlamalı ve kendin için en uygun olana karar vermelisin. Kararlarımızdan kendimiz sorumluyuz. Tanrı fındığı verir, ancak kırmaz. (ABD Atasözü) Sadece anne-babamız istiyor diye meslek seçilmez. Öğretmenimizi de dinlemeli ama karararı kendimiz vermeliyiz. Elbette deneyimlerden de yararlanmakta yarar var. Ama son kararı sen vermelisin neticede bunun sonuçlarına katlanacak olan sensin. Bugün verilecek kararlar ve yapılacak çalışmalar hem bugün için hem de gelecek için yararlıdır. Mesleğimizde başarılı olmak için iyi bir eğitim almayı ve sürekli öğrenmeyi, gelişmeyi göze almalıyız. Meslek seçimi alan seçimi ile doğrudan ilgilidir bu yüzden alan seçimini doğru yapmalısın. İyi bir eğitim almayı 'gerçekten' istemeli, Not için değil, puan için değil, öğrenmek için çalışmalısın. Fedakarlık yapmadan başarı elde edilemiyor. Başarı elde edilmeden mutlu olunamıyor. Mutlu olmadan özgüvenli olunamıyor. Başarı, mutluluk ve özgüvenin biri eksik olduğunda yaşamda bir şeylerin tadı eksik kalıyor. Zamanında yapılmayan özveriler ileride pişmanlıklara neden olabilir. Bugün kendiniz için yapmanız gereken en önemli şey KARAR VERMEKTİR. Kimse işsiz, mesleksiz kalmıyor. Yapılacak çok iş var. Kendine uygun olan iş senin istediğin, istemekle kalmayıp ona ulaşmak için bedeller ödediğin iştir. Nitelikli bir çalışana bütün kapılar ardına kadar açılır. Ama kapıyı zorlaması gerekenin kim olduğunu unutmaman gerekir. Sadece diploma işe giremiyor. Diplomaya bir de sahip gerek. İstediğin mesleği seçmek senin elinde. Kararı sen vereceksin. Ya koşacaksın ya da koşanlara el sallayacaksın. Seçim senin.
![]() |
#2 |
Navigator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() _DuMaN_58 Şuan
![]() Son Aktivite: 04.02.2016 20:29
Tournaments Won: 3Üyelik Tarihi: 20.08.2006
Tecrübe Puanı: 10
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Bu güzel Psylaşımınız için çok teşekkür ederiz. Bende şunu söylemek istiyorum. Gençlere soruyorlar Ne olacaksın diye? bazıları doktor, memur, pilot vs. bence bunlar yanlış şeyler. Eğer sen mesleğinden emin oalcaksan belli bir zaman dönemini bitirmelisiniz. İşte,"ben büyüyünce şunu olacam" demek gerçekten yanlıştır. Bunuda söylemek istedim.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Yiğido
![]() ![]() KAFKASKAR Şuan
![]() Son Aktivite: 02.09.2012 14:08
Tecrübe Puanı: 668
![]() ![]() |
![]() Alıntı:
![]() |