|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
Haberler Sivas`tan Haberleri burada bulabilirsiniz |
![]() |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
![]() |
#1 |
Site Habercisi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sivaslilar.Net Şuan
![]() Üyelik Tarihi: 03.08.2005
Tecrübe Puanı: 936
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() [Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...]
Davulcu Hasan Köroğlu ve Ünal Beşiktepe Ramazanda davul çalınmamasından duydukları rahatsızlığı dile getirdiler. Hasan Köroğlu Son zamanlarda Ramazanda davul çalınma geleneği yok oldu. Ramazan ayında üç beş kuruş para kazanıyorduk onuda çok gördüler bize. Bu sene dahil son 6 senedir ilçemizde davul çalınmaz oldu ve bir güzel geleneğimiz daha yok oldu gitti. Arkadaşlarımızdan biliyoruz ilçemize bağlı Çetinaya beldemizde dahi bu gelenek hala devam etmektedir. Belediye asgari ücret karşılığında bir kişi görevlendirmiş ve sorunsuz bir şekilde bu güzel gelenek devam ettirilmekte. Davulcular olarak isteğimiz ve beklentimiz o ki Kangal'da da bu uygulamanın tekrar başlatılmasınır. Büyük şehirlerde dahi hala sürdürülen ve hem vatandaş için bir farklılık yaratan hemde davulcular için kazanç kapısı olan Ramazan davulu neden Kangal'da çalınmıyor? Şeklinde sitemlerini dile getirdiler. Sonuç itibariyle ilçe halkının genel beklentisi; Ramazan davulu, iftar topu, Ramazan çadırı gibi güzel geleneklerin yaşatılması yönünde. RAMAZAN DAVULUNUN GEÇMİŞİ Ramazan davulcusu, müslümanların oruç tuttukları Ramazan ayında geceleri sahur vakti sokak aralarında gezerek insanları davul sesi ile uyandıran kişidir. Ramazanda gerçekleşen bu uygulama Türkiye de Osmanlı döneminden bu yana devam eden bir gelenek halini almıştır. Davulcu, Ayın sonuna doğru kapıları gezerek mahalle sakinlerinden para toplar. Günümüzde çalar saat olmayan evin kalmaması Ramazan davulcusunun gerekliliğini ortadan kaldırdıysa da, geleneklerine bağlı muhafazakar kesim bunu nostaljik bulmakta ve halen davulun sesini beklemektedir. Sivas'ın Sesi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖnceVatan_58 Şuan
![]() Son Aktivite: 15.07.2012 08:54
Tecrübe Puanı: 984
![]() ![]() |
![]() Çok eskilerde, çalar saat yok insanları uyandırmak için, sahura kalkmakta zorlananlar için elbetteki güzel bir gelenekmiş, ancak şimdi, gelişen tekonolojiyle uyandırma servisinden tutunda, her vakit ezan okuan saatine, cep telefonu alarmına kadar pek çok seçenek mevcut.
Değişen yaşam koşullarıyla birlikte, kentleşmeler çoğunlukta. Şunuda düşünmek gerek oruç tutana saygı olduğu kadar çeşitli nedenlerden dolayı tutmayanada saygı duymak gerekir. Tutmayan bir kişiyi gecenin yarısında davul sesiyle uyandırmak sanıyorum karşılıklı hoşgörü ilkesine uymaz. Zaten pek çok belediye bunları göz önüne alarak gece davul çalınmasını yasaklamıştır. |
![]() |
![]() ![]() |
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar ÖnceVatan_58'e Teşekkür Ediyor... |
![]() |
#3 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LaEdri Şuan
![]() Üyelik Tarihi: 12.06.2006
Tecrübe Puanı: 1300
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() O devirler geçti efendi.Saat var,telefon var,alarm var.Ben saat 3:30'da kalkıyorum sen geliyorsun 1:30'da zır zır davul çalıyorsun.Hasta mı var,sabah işe mi giden var umrunuzda değil.Amacınız adet falan değil,para kazanmak.Valla millet,ben de dahil iyi sabırlı,Normalde her gün kavga çıkması lazım bu davulcular yüzünde..
![]() |
#4 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() servet 58 Şuan
![]() Son Aktivite: 03.12.2011 16:31
Tecrübe Puanı: 3677
![]() |
![]() çok yazık bir güzel gelenek daha yeni nesil sayesinde bitiyor
ramazanda gece davul sesinden rahatsız olan bir müslüman ilerde ezan sesindende rahatsız olur saatimiz var biz namaz vaktini biliyoruz der |
![]() |
![]() ![]() |
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 2 Kullanıcı servet 58'e Teşekkür Ediyor... |
![]() |
#5 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LaEdri Şuan
![]() Üyelik Tarihi: 12.06.2006
Tecrübe Puanı: 1300
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Benim sahura kalkacağım saatte gelsin,istediği kadar çalsın.Saat 1:30'da kapıya gelip davul çalmanın neresi adet?
![]() |
#6 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() servet 58 Şuan
![]() Son Aktivite: 03.12.2011 16:31
Tecrübe Puanı: 3677
![]() |
![]() bu konuları kimseyle karşılıklı tartışmam kardeşim
bende sizin gibi hakkım olan habere kişisel mesajımı yazdım begenmek zorunda degilsin selametle |
![]() |
![]() ![]() |
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar servet 58'e Teşekkür Ediyor... |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
KANGAL-Şekerpınar | Serd@r | Kangal | 38 | 13.01.2010 23:53 |
-ÜLKÜCÜ ŞEHİTLER- | Abdurrahman 58 | Sivaslı Önemli Şahsiyetler | 188 | 26.08.2009 00:52 |
Fikra(lar) | RaZZcE | Köşe Yazıları | 273 | 23.03.2009 15:44 |
Marifetname | MeLody58 | Serbest Kürsü | 34 | 26.12.2008 12:27 |
Velev ki türban üniforma oldu | abircan | Arşiv | 41 | 13.06.2008 19:43 |