Ağaç Kesimine Köylülerden Tepki
SİVAS'ın Hafik İlçesi'ne bağlı İnköy'de Orman İşletme Müdürlüğü'nden ağaç kesim ihalesini alan kişilerin köy yakınlarındaki kuru ve hastalıklı ağaçlar yerine, sağlam ağaçları kesmesi tepki çekti. Köylüler bu olayın durdurulması için imza toplayarak ilgili yerlere başvurdu.
İnköy'ün ormanlık arazisindeki hasta ve kuru ağaçların kesilmesi için Orman İşletme Müdürlüğü'nden ihaleyle alan Adanalı Mustafa Geç'in çalıştırdığı işçilerin köydeki sağlam ve yaş ağaçları kestiğini iddia eden köylüler tepki gösterdi. Kesimin bir an önce durdurulmasını isteyen köylüler ilgili yerlere şikayette bulundu. Muhtar Barış Akpur, kendilerine kuru ağaçların kesileceğinin söylendiğini anlatıp, "İşe başlandığı zaman tam aksine yaş ağaçların kesimi başladı. Kesimin durdurulmasını istiyoruz. Kesimin durdurulması için eğer yetkili mercilerden bize olumlu bir yanıt verilmezse biz köy halkı olarak kesime karşı çıkacağız. Gerekirse sabah akşam ormanımızı bekleyeceğiz. Çünkü orman 5 senede 10 senede yetişen bir alan değildir. 150- 200 senede yetişen ağaçları biranda yok etmek hem çevreye hem de ülkeye zarar verir" dedi.
Köyün eski muhtarı Seyit Güler ise "Ben bu Ormana 27 sene hizmet verdim. Bir komşu gidip bir çalı getirseydi 10 lira ceza verirdim ki ormanımız tahrip olmasın. Biz bu Ormana böyle bir şeyler yapsaydık bugüne gelmezdi. Bu rasgele kesim durdurulmazsa köylüler olarak biz karşı çıkacağız" dedi.
Köy ormanındaki kesimin durdurulması için İstanbul'da yaşayan İnköylüler de imza kampanyası başlattı. İnköylü olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Müfettişi Leyla Ünver, "Orman kesim işleminde amaç öncelikle kuru ve varsa hastalıklı ağaçların kesilmesidir. Bu da ormanın gelişmesi amacı ile yapılır. Kesilecek ağaçların yetkili ve uzman kişilerce işaretlenmesi gerekir. Kesimi haftalardır sürdürülen bu ağaçların işaretlenmesi ne zaman yapıldı? Kesim sırasında Ormana gittiğimizde böyle bir çalışmanın yapılmadığını gördük. Daha da acısı 100-200 yıllık çam ağaçlarının ve yaş palamudun kesilmiş olduğunu gördük. Üstelik çam ağaçları en zor yetişen ağaçlardır. Orman o bölge için çok çok değerlidir. Yetkilileri göreve çağırıyoruz" dedi.
(Doğan Haber Ajansı)
|