|
|||||||
| SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
| Anasayfa Haberler Sivas Haberler |

![]() |
|
|
Seçenekler | Arama | Stil |
|
|
#1 |
|
Site Habercisi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sivaslilar.Net Şuan
Tecrübe Puanı: 956
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mertliği ve Yiğitliği ile namı dillerden dillere dolaşan ve destanlaşan Mihr Ali (Mihrali) Bey'in Sivas'taki kılıcı ziyaretçi akınına uğruyor. Sivas'ın Köklü âlilerinden Akça ailesinde bulunan (Mihrali) Kılıç'ını satın almak için birçok koleksiyoncu ve kuruluşun da ısrarcı olduğu öğrenildi. Mihrali Bey'in kılıcını elinde bulunduran Sivas'ın tanınan ve sevilen simalarından Atlı Spor Binicilik İhtisas Kulübü Başkanı Nusret Akça, çok sayıda kişinin kılıca talip olduğunu ancak kendisinin Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a söz verdiğini belirtti. Kılıcı devletten başka kimseye vermeyeceğini söyleyen Akça, “müzeye konulmak üzere devletimize veririm. Onun haricinde kimseye vermem” dedi. Kılıcın, Mihrali Bey'in oğlu, Rüştü Bey tarafından babasına hediye edildiğini belirten Akça, bu güzel hatırayı büyük bir titizlikle muhafaza ettiğini söyledi. Akça; “Mihrali Bey çok önemli ve büyük bir ağa. Osmanlı döneminde 500 atlı ile Yemen'e gidiyor. Yemen harbinde, sıcaktan hayatını kaybediyor. Bütün malzemelerini, giysilerini, kılıcını arkadaşları alıp geliyor. Oğlu Rüştü Bey vardı babamın yakın arkadaşıydı. Bize bir gün yemeğe geldiğinde o kılıcı da beraberinde getirdi ve kılıcı babama hediye etti. Şimdi ben onu eski bir hatıra olarak, eski bir büyük insanın hatırası olarak saklıyorum” dedi. “İSTEYEN ÇOK AMA VERMEM” Kılıcın maddi ve manevi olarak önemli bir değere sahip olduğunu, ancak kendisi için manevi değerinin daha büyük olduğunu dile getiren Akça, birçok koleksiyoncu ve kuruluşun kılıcı almak için ısrarcı olduğunu söyledi. Kılıç için Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a söz verdiğini belirten Akça, “Sayın Bakanımız adaylığı sürecinde beni ziyarete geldiği zaman kılıçtan bahsedildi. 'Görebilir miyim?' dedi. 'Elbette' dedim ve kılıcı gösterdim. 'Bunun yanı sıra bir de eski tüfek var, eski bir kama var. Bunlar çok eski 200-300 senelik geçmişleri var dedim' Bunları gördü ve “bize verir misiniz, ben bunu sayın başbakanımıza ileteceğim' dedi. Sayın başbakan 1 hafta sonra Mihrali Bey hakkında konuşma yapmış. Mihrali Bey'in köyünde bulunanlar ve kazadakiler buraya akın ettiler, 'Bizim Mihrali Bey'imizi sayın başbakanımız söyledi,biz çok mutlu olduk' diye. Sayın Bakanımız İsmet Yılmaz, Sivas'a geldikleri zaman bayramda, 'ben Vali Bey'le görüşmemizi söyledim. Kılıç hakkında Vali Bey ile görüşün' dedi. Ben de Vali Bey'e telefon ettim. “Görüşelim” dedi. Bekliyorum. Eğer isterlerse vereceğim, yoksa başkasına vermem. Müzeye koyacaklarsa, uygun bir fiyatla bizim müzelerimizde kalmasını, böyle bir insanın isminin orada yer almasını isterim” şeklinde konuştu. “KÖKSAL'DA İSTEMİŞTİ” Mihrali Bey'in kılıcını Sivas eski Valilerinden Hasan Canpolat zamanında Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Beşir Köksal'ın da istediğini belirten Akça, kılıç için kendisine 250 bin TL teklif ettiklerini ve kendisinin bunu kabul etmediğini söyledi. Akça; “Beşir Bey, Sayın Valimiz Hasan Canpolat zamanında konağın yapıldığı zaman kılıcı oraya götürelim dedi. Kılıcı oraya götürdük. Aşağı yukarı 2 bin civarında misafir gelmişti. Kılıcı gören, öptü başına koydu. Bazıları da ağladılar. O zaman Beşir Bey geldi dedi ki; “Nusret baba, bu kılıcı bize sat. Biz arkadaşlarla konuştuk. 250 bin lira veririz” dediler. Ben 'yok satmam' dedim. 'Sen ne istiyorsan onu söyle' dediler. 'Ben hiçbir şey istemiyorum, satmam. Bu kılıç Mihrali Bey'in oğlu tarafından babama hediye edildi' dedim. Ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin müzeleri için bu kılıç orada gündeme gelir ve saklanırsa seve seve veririm. Şimdi de isteyenler var ama ben sayın bakana söz verdim. Devletin haricinde hiç kimseye vermem. Ailemiz devam ettiği sürece o kılıç da bizde kalacak. Ama eğer sayın bakanımız emir verdiği zaman, sayın valim kılıcı alırsa o zaman mecbur vereceğim, devletimizin müzesinde olması şartıyla” dedi. Sivas'ın Sesi |
|
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 3 Kullanıcı Sivaslilar.Net'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#2 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() NECMEDDİN ÖZBEK Şuan
Son Aktivite: 18.01.2015 22:31
Tecrübe Puanı: 1534
![]() |
aman nusret bey sakın kılıcı kimseye verme bir süre sonra akibeti belli olmayan bir meçhule kurban gide bilir benden söylemesi
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar NECMEDDİN ÖZBEK'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#3 |
|
Navigator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() _DuMaN_58 Şuan
Son Aktivite: 04.02.2016 21:29
Tournaments Won: 3Üyelik Tarihi: 20.08.2006
Tecrübe Puanı: 10
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kılıcı çok merak ettim.
|
|
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar _DuMaN_58'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#4 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() özgüven Şuan
Son Aktivite: 04.04.2015 07:50
Tecrübe Puanı: 744
![]() |
Bunu saklamanın bi anlamı yok ver güvendiğin biryere sergilensin bakıp görmek isteyenler bakıp görsün
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
|
|