Warnung: Illegal offset type in [path]/includes/functions_post_thanks.php (Zeile 110)

Warnung: Illegal offset type in [path]/includes/functions_post_thanks.php (Zeile 110)
Yazıklar Olsun.. - Sayfa 13 - Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar
Forum - Ana Sayfa Takvim S?k Sorulan Sorular Arama

Zurück   Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar > Haberler > Dünya ve Türkiye'den Haberler
SİTE ANA SAYFA Galeri Kayıt ol Yardım Ajanda Oyunlar Bugünki Mesajlar

Dünya ve Türkiye'den Haberler Dünya ve Türkiye'deki tüm haberleri burada bulabilirsiniz

Son 15 Mesaj : Atatürk'ün Çocukluğu'na Ait Hikayeler           »          Şehzade Osman           »          Hatıra defteri           »          Antilop İle Akrebin Dostluğu           »          Karagöz İle Hacivat Konuşmaları 2           »          Sitemizin Ozanları           »          SEVDİM İŞTE....           »          NEFRET ETTİM İŞTE!!!!!           »          AFORİZMALAR (SAÇMALAMLAR)-1           »          SEÇKİNLER/SEÇİLMİŞLER DÜNYASI           »          Hatalarımızdan Dersler Alabilmek Ümidiyle.           »          Araf Suresi 172-173. Ayetler.( Ben Sizin Rabbiniz Değil Miyim)           »          İnancımızı Kullananların Artık Tuzağına Düşmeyelim.           »          ULAŞ-Yapalı           »          TÜRKİYE TÜRKLERİNDİR PAYLAŞIMAZ

Seçenekler Arama Stil
Alt 19.09.2012, 10:18   #121
nene-hatun
Tecrübeli Yiğido

nene-hatun - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

nene-hatun Şuan nene-hatun isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 10.06.2013 10:16

Tecrübe Puanı: 499 nene-hatun FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart Cevap: Yazıklar Olsun..

Alıntı:
LaEdri Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
Anlatamadığım nokta şu.Herkes inancını istediği gibi yaşasın.Saygım var buna.Ancak bir müslüman,inancına ters bir durumu normalmiş gibi görüyorsa sorgulaması gerekir,bir tavsiye sadece.Sorgulamıyorsa yine kendisi bilir.

.
Sizin anlattığınızı anladım. Müslümanım diyen ırkını ,dininden üstün tutamaz iddiasındasınız. Sizin de anlamadığınız şu: Herkesin dini anlayış ve uygulayış biçimi farklı. Herkes aynı şekilde anlasaydı bu kadar mezhep ve bundan doğan uygulama farklılıkları olur muydu? Her farklı uygulayan da kendisinin en doğrusunu yaptığı iddiasında.

O halde inanış tarzına göre yaptığı elbette ki normal görünecektir.
Alt 19.09.2012, 12:09   #122
bozkurt06
Tecrübeli Yiğido

bozkurt06 - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

bozkurt06 Şuan bozkurt06 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 18.04.2015 10:41

Tecrübe Puanı: 501 bozkurt06 FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR

Alıntı:
Sizin o dediğiniz "Önce türküm.." sözünü ben ilk defa sizden duymadım.Hangi kesim ve hangi amaçla söylendiği açıktır.Siz diyorsanız ki yok ben sadece genetik olarak önce türküm orası ayrı..
allah aşkına leadri ya ne olarak istersen onu anla ne kadar takıldın sen buna yahu.
Alt 19.09.2012, 16:42   #123
LaEdri
Usta Yiğido

LaEdri - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

LaEdri Şuan LaEdri isimli Üye şimdilik offline Konumundadır

Tecrübe Puanı: 1306 LaEdri TAM BIR BEYEFENDILaEdri TAM BIR BEYEFENDILaEdri TAM BIR BEYEFENDILaEdri TAM BIR BEYEFENDILaEdri TAM BIR BEYEFENDI

Alıntı:
nene-hatun Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
Osmanlıda divan edebiyatını halk anlamıyordu sn LaEdri karıştırıyorsunuz. Osmanlı da halk dili ile saray dili arasında dağlarca fark var. Böyle düşünüldüğünde getirilen dil yeniliğinin herkesi kapsayıcı olduğunu görmeniz mümkün tabi görmek isterseniz.
Bir tek kelimeyi dahi anlamayacak kadar bile mi fark vardı?
Alt 19.09.2012, 18:37   #124
nene-hatun
Tecrübeli Yiğido

Alıntı:
Bir tek kelimeyi dahi anlamayacak kadar bile mi fark vardı?
Siz divan edebiyatı örneklerinin bir tek kelimesini bile anlamıyor musunuz? Evet epey bir fark vardı. Bilirsiniz bir divan edebiyatı vardır bir de halk edebiyatı .İkisinin hitap ettiği kesimler farklıydı.Hatta öyle ki bazı fetvalar , emirler iki türlü kaleme alınırdı. Biri sarayın anlayacağı dilde bir de halkın anlaması için sadeleştirilmiş olarak.

Halk kopmazdı herkes anlardı dediğiniz olay diye bir şey yok. Divan edebiyatı halka hitap eden bir edebiyat türü değildi. Osmanlı sistemi devam etseydi hiç de olmayacaktı. Önceki iletilerimde dediğim gibi ; eğer hanedan sınıfından birinin tohumu değilseniz böyle bir imkanınızda hiç olmayacaktı. Vatandaş olarak bir hükmünüzde olmayacaktı. Sadece kul olarak hizmet edecektiniz o kadar.Cumhuriyet iyi ve kötü yönleri de olsa herkesi aynı sınıfa getirmiştir. Normal bir vatandaşla iktidar sınıfı aynı dili konuşuyor .Bilmediği şeyleri de öğrenme şansı herkese eşit olarak verilmiş. Bu hakkı kullanırsınız , kullanmazsınız size kalmış bir durum

Osmanlı sistemi buydu. Sadece anlı şanlı zaferlerine bakarak değerlendirirsek Osmanlıyı yanılırız. Bu konuda İlber Ortaylının Osmanlıyı yeniden keşfetmek adlı kitabını tavsiye edebilirim.Sadece zaferleriyle değil sosyal hayatı ve sistemi öğrenmek açısından oldukça faydalı. Yeniden belirtmekte yarar var.Amacım Osmanlıyı kötülemek değil.Ama Osmanlının sistemi buydu ve Osmanlı tarihimizin bir parçası beğeniriz ya da beğenmeyiz.
Alt 19.09.2012, 23:47   #125
Pusula_58
Usta Yiğido

Pusula_58 - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Pusula_58 Şuan Pusula_58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 28.08.2013 14:51

Tecrübe Puanı: 778 Pusula_58 kann auf vieles stolz seinPusula_58 kann auf vieles stolz seinPusula_58 kann auf vieles stolz seinPusula_58 kann auf vieles stolz seinPusula_58 kann auf vieles stolz seinPusula_58 kann auf vieles stolz seinPusula_58 kann auf vieles stolz seinPusula_58 kann auf vieles stolz seinPusula_58 kann auf vieles stolz sein

Uzun lafın kısası. 3 aylık bir bebeği dünyanın herhangi bir ülkesine verelim. Orada büyüsün. Ya bu çocuk ne yapacaktır, oranın dili ve inancına göre yetişecektir. Bunu uzatmaya hiç gerek yokki. İnsanoğluda bu noktaya bu şekilde gelmiştir. Herşeyden önce biz "insanız" demeliyiz, kurallar detaylar sonraki olgulardır.
Pusula_58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar Pusula_58'e Teşekkür Ediyor...
Alt 20.09.2012, 10:01   #126
LaEdri
Usta Yiğido

Tecrübe Puanı: 1306 LaEdri TAM BIR BEYEFENDILaEdri TAM BIR BEYEFENDILaEdri TAM BIR BEYEFENDILaEdri TAM BIR BEYEFENDILaEdri TAM BIR BEYEFENDI

Alıntı:
nene-hatun Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
Siz divan edebiyatı örneklerinin bir tek kelimesini bile anlamıyor musunuz? Evet epey bir fark vardı. Bilirsiniz bir divan edebiyatı vardır bir de halk edebiyatı .İkisinin hitap ettiği kesimler farklıydı.Hatta öyle ki bazı fetvalar , emirler iki türlü kaleme alınırdı. Biri sarayın anlayacağı dilde bir de halkın anlaması için sadeleştirilmiş olarak.

Halk kopmazdı herkes anlardı dediğiniz olay diye bir şey yok. Divan edebiyatı halka hitap eden bir edebiyat türü değildi. Osmanlı sistemi devam etseydi hiç de olmayacaktı. Önceki iletilerimde dediğim gibi ; eğer hanedan sınıfından birinin tohumu değilseniz böyle bir imkanınızda hiç olmayacaktı. Vatandaş olarak bir hükmünüzde olmayacaktı. Sadece kul olarak hizmet edecektiniz o kadar.Cumhuriyet iyi ve kötü yönleri de olsa herkesi aynı sınıfa getirmiştir. Normal bir vatandaşla iktidar sınıfı aynı dili konuşuyor .Bilmediği şeyleri de öğrenme şansı herkese eşit olarak verilmiş. Bu hakkı kullanırsınız , kullanmazsınız size kalmış bir durum

Osmanlı sistemi buydu. Sadece anlı şanlı zaferlerine bakarak değerlendirirsek Osmanlıyı yanılırız. Bu konuda İlber Ortaylının Osmanlıyı yeniden keşfetmek adlı kitabını tavsiye edebilirim.Sadece zaferleriyle değil sosyal hayatı ve sistemi öğrenmek açısından oldukça faydalı. Yeniden belirtmekte yarar var.Amacım Osmanlıyı kötülemek değil.Ama Osmanlının sistemi buydu ve Osmanlı tarihimizin bir parçası beğeniriz ya da beğenmeyiz.
Harf devriminin amacı nedir peki?
Alt 20.09.2012, 10:51   #127
nene-hatun
Tecrübeli Yiğido

Alıntı:
Harf devriminin amacı nedir peki?
Birinci neden yukarıda belittiğim halk ile iktidar sınıfı arasındaki dil farkını kaldırmak. Ama bana göre asıl nedeni şimdiye kadar edindiğim bilgiler dahilinde şöyle açıklayabilirim.
Türklerin orhun yazıtlarından da öğrenebildiğimiz kadarıyla V ve V. yy dan itibaren kendi sözlü edebiyatı ve dili mevcut . Daha sonraları özellikle islamiyetle birlikte arapça ve farsçanın etkisi altına girmiş. Hanedan sınıfıyla ,halkın konuştuğu dil arasında uçurumlar oluşmuş.Türkçe arapça harflerle kolaylıkla yazılabilen ve anlaşılabilen bir dil değil. Bu nedenle latin harfleri uygun görülmüş dil hem sadeleşmiş hem de kolaylaşmıştır.Biliyorsunuz Türkçe okunduğu gibi yazılan, yazıldığı gibi de okunan bir dildir.Bu nedenle de kolay öğrenilip yaygınlaşmıştır. Ulusal birliğin ve kültürün oluşması ve gelişmesinde herkesin anlayacağı ortak bir dilin olması da önemlidir.

Benim şahsi fikrimi sorarsanız ,özellikle bazı meslek dallarında, Osmanlıcanın daha iyi oturduğunu düşünüyorum. Osmanlıca yerine getirilen, Türkçeleştirilmiş bazı kelimelerin tam anlamını vermediğini ve içini dolduramadığını düşünüyorum. Ama sadece bazı meslekler için geçerli bu fikrim.

Asıl başlık konusunu epey dağıttık ama.Konu konuyu açıyor
Alt 20.09.2012, 11:13   #128
LaEdri
Usta Yiğido

Halkın yıllardır kullandığı alfabe zor,Latin alfabesi kolay mı?Zorluğun kriteri nedir!
Harf Devriminin tek amacı Arap ve İslam kültüründen halkı koparmaktı.50 yıl önceki eserleri bile okumakta,anlamakta güçlük çekiyorsak bunu yapanlara hesap sormayacak mıyız?Bugün gençlik,Nutuk'ta Gençliğe Hitabe'de geçen kelimeleri bile anlamıyor.Neden?Kökeni Arapçaymış.
Alt 20.09.2012, 11:35   #129
nene-hatun
Tecrübeli Yiğido

Alıntı:
Halkın yıllardır kullandığı alfabe zor,Latin alfabesi kolay mı?Zorluğun kriteri nedir!
Harf Devriminin tek amacı Arap ve İslam kültüründen halkı koparmaktı.50 yıl önceki eserleri bile okumakta,anlamakta güçlük çekiyorsak bunu yapanlara hesap sormayacak mıyız?Bugün gençlik,Nutuk'ta Gençliğe Hitabe'de geçen kelimeleri bile anlamıyor.Neden?Kökeni Arapçaymış.
Nasıl görmek isterseniz öyle görmenizde benim için sakınca yok. Ama kusura bakmayın benim ne işim olur arap kültürüyle ben arap değilim ki.Ayrıca Türklerin sopa zoruyla kabul ettiği bir dinin dilinden banane. Kaldı ki 7 yy. arapçasıyla yazılan kuranı bugünün arap diliyle anlamak bile mümkün değilken ve onlar bile şimdiki arapçaya uydurmaya çalışırken kuran arapçasını ,ben niye öz dilim varken bu kadar zora gireyim.Halk anlasın diye Kuran bile Atatürk'ün emriyle Elmalı Yazır Hamdi Tarafından Türkçe çevrilmiştir. O halde "kardeşim devrimi ben yapmadım mı yasaklıyorum dini de arapçayı da "der olur biterdi

O kadar kolaydı da halkın okuma yazma oranlarında ki düşüklüğü ve cehaletini neye bağlıyorsunuz? Kaldı ki bu sistem size her türlü şeyi öğrenme imkanı sunmuş arap kültürüne özeniyorsanız ve ilgileniyorsanız gider öğrenirsiniz ilgili araştırmalarınızı yaparsınız.

Ayrıca nutuk ve gençliğe hitabeyi zaten sadeleştirdiler neresini anlamıyorlar. O dönemde yazılan bir eser tabiki o dönemin dili ile kaleme alınacaktı.Anlayan ordan okur ve okullarda -benim zamanımda öyleydi- açıklamaları verilirdi Gençliğe hitabenin, İstiklal marşının vs.Anlamayan da sadeleştirilmiş şeklinden okur..

Şimdi ne olacak ,hadi sorguladın. Farzedelim haklısın -bana göre değil ama- sil baştan arapçaya mı dönelim. Ölmüş çocuğa don mu biçelim?
Alt 20.09.2012, 11:40   #130
LaEdri
Usta Yiğido

O zaman kendimize has bir alfabe oluştursaydık..

Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir)